Hänger man med inom showbiz vet man att flera av de nominerade bara är stolsvärmare och att vinnaren ofta kan anas. Bästa skådespelerska blir t.ex ofta en ung snygg aktris under 35 (Hillary Swank, Halle Berry, Gwyneth Paltrow, och Charlize Theron).


Detta talar för att det blir Walk the lines Reese Witherspoon som håller tacktalet. Liten varning dock, för Felicity Huffman, då hon uppfyller flera av Oscarsjuryns favoritegenskaper (spelar utsatt, könsrollsbekymrad och har fått ett uppsving i karriären genom Desperate Housewives, alla älskar en comeback). Men Reese har vunnit på alla galor innan Oscars och kommer att gå hem med priset.
Den manliga Oscarsgubben är inte alls lika fixerad vid ungdom och skönhet, snarare tvärtom. Senare års vinnare består av Sean Penn (medelålders), Adrien Brody (ful), och Russell Crowe (plufsig) och i år ser det ut som om Philip Seymour Hoffman (medelålders, ful & plufsig) avgår med vinsten för sin roll som homosexuelle Truman Capote i filmen Capote. Brokebacks hyllade Heath Ledger anses antagligen för ung, och de flesta filmpriserna i år har tillfallit Hoffman. Ett litet utropstecken bör dock göras för Walk the lines Joaquin Phoenix som hyllats för sin roll som Johnny Cash. Han vann en Golden Globe (det näst mest prestigefyllda filmpriset) och dessutom har filmen gått överlägset bäst av alla filmer som är nominerade i de större kategorierna (Oscarsröstarna ser alltid ett plus i att belöna publikfavoriter). Övriga nominerade, David Strathairn (Good night, & good luck) och Terrence Howard (Hustle & Flow) är enbart sätesvärmare.

Bästa biroll är knepigare att förutspå. Priserna tillfaller ofta den man inte tror och kategorin har historiskt stått för de största överraskningarna (minns Marisa Tomei 1992 och Whoopi Goldbergs 1990). Och medan Golden Globe-birollsvinnarna ofta är unga förstagångsvinnare, är Oscarsvinnarna ofta äldre skådisar. 2000 vann Marcia Gay Harden över segertippade Kate Hudson och förra året trumfade Cate Blanchett över Natalie Portman. I år har The Constant Gardner hyfsat mogna Rachel Weisz övertaget genom otaliga kritikerpriser så huvudkonkurrenten Brokebacks Michelle Williams får se sig slagen. Capotes Catherine Keener, North Countrys Frances McDormand och Junebugs Amy Adams är borta ur leken redan under röda mattan-entréerna.
Manliga birollspriset går inte till Jake Gyllenhaal för Brokeback, det går till Syrianas George Clooney, och han får nog se det som en omväga hyllning för hans nominerade regijobb i Bästa film-kandidaten Good night & good luck. För i regiklassen vinner Brokebacks Ang Lee nämligen hands down.

I kategorin Bästa film finns i år inga stora publikfavoriter som tidigare år och Brokeback har vunnit det mesta i år och vinner även här. Capote, Good night & good luck och München är inte ens med i matchen. Enda utmanaren heter Crash, men den finns redan på dvd i USA så Brokeback känns fräschare.
Och regipriset tillfaller som sagt Ang Lee. OM nu inte alla röstande skådisar vill prisa en kollega – och det vill de gärna, Kevin Costner, Clint Eastwood och Mel Gibson har alla belönats för sitt regisserande. Så, en liten varning för Clooney här med…

Men så här HOPPAS vi att det går i de tunga kategorierna:

Bästa film: Brokeback Mountain
Bästa kvinnliga huvudroll: Felicity Huffman (Transamerica)
Bästa kvinnliga biroll: Michelle Williams (Brokeback Mountain)
Bästa manliga huvudroll: Heath Ledger (Brokeback Mountain)
Bästa manliga biroll: Jake Gyllenhaal (Brokeback)
Bästa regi: Ang Lee (Brokeback Mountain)

Natt: Mellan söndag och måndag
Tid: kl 02.00 (Röda mattan börjar 01.00)
Kanal: kanal 5

Publicerad: 2006-03-05 15:00:00