Berlin

Igår utdelades de prestigefyllda guld- och silverbjörnarna vid Berlins filmfestival.
Silverbjörnen för bästa film gick till Danmark och regissören Pernille Fischer Christensen för hennes film En soap. Filmen berättar om vänskapen och den kärlek som utvecklas mellan Charlotte (spelad av Trine Dyrholm) och hennes granne Veronica (spelad av David Dencik). När de två möts har Charlotte just lämnat sin man och ger sig ut i nattlivet med Ulrik/Veronica och det jagar män tillsammans. Men långsamt så uppstår en regelrätt förälskelse dem emellan trots deras olikheter.
Förutom Silverbjörnen tilldelades Pernille Fischer Christensen även debutantpriset och i rapporterna i dansk media berättas hur hon med tårar i ögonen kramade om jurymedlemmarna.

Under berlinfestivalen pågår även en gay/lesbisk filmfestival där det delas ut Teddy award. I år gick första pris till den filippinska filmen Ang Pagdadalaga ni Maximo Oliveros av Auraeus Solito. Filmen berättar med mycket humor om en 12-årig pojke som förälskar sig i en snygg polisman. Pojken kommer från en kriminell familj bestående av pappa och två storebröder så det är inte bara upptäckten av sina känslor han har att tampas med.
Jury-priset gick till den belgiska filmen Combat av Patrick Carpentier. Läs mer om Combat

http://www.dfi.dk/aktuelt/Nyheder/priser_til_danske_film_i_berlin.htm

Källa: Det Danske Filminstitut om En soap

Publicerad: 2006-02-20 18:34:52