Melodifestivalen 2006

Vilken kväll, va? Lena Ph var ju skönare än någonsin, även om den tröga Leksandspubliken inte riktigt fattade hennes Stockholmska ironi och sexskämt. Och hörde ni ljudet av rafsande pennor när alla småländska präster skrev på ett uppror mot landskapets dotter efter att Philipsson kungjort att hon ”aldrig varit mycket för sånt där Halleluja”? Carola morrade nog en del över sin uppmärksamhetskonkurrents uttalande. Lena glänste i alla fall och var bra ända in i mål. Och säg mig att ni inte tillhör den halvan av svenska folket som i natt sågade henne i kvällstidningarna?

Och hörrni, vi slipper väl den där förbannade enmansorkestern i Karlstad? Jürgens ”Werner & Werner”-tyska och fåniga uppsyn är mer ovälkommen nästa helg än en Camilla Henemark på ett charterplan.

Men, till tävlingen.
Vi börjar logiskt med de som åkte ut. Simone Moreno gjorde ett schysst framträdande och förtjänade ett bättre öde än den nesliga sistaplatsen. Men hon var aningen ljumnare när man satt framför en tv-ruta. Och det är tydligen svårt att tina upp ett fruset vintersverige med en gassande samba.
Stackars Hannah Graaf som också gjorde bra ifrån sig, men låten är inte så medryckande och uppfattades antagligen av många som för sval och hissmusikaktig. Så heja Hannah, för du var både snygg och bra idag och jag tror att många blev imponerade av dig. Hannah fick allra mest uppmärksamhet förutom vinnarparet och verkade ta uppståndelsen med ro (dock med Rickard Engfors ständigt hängande över axeln…). En meter ifrån Hannah satt syster Magda och hon verkade mycket tagen av sin systers sjundeplats. När jag ville snacka med henne hänvisade hon tårögt till sin syster…


Larviga Pandangs sjätteplats kan jag i alla fall förstå. Fjortisarnas röster räckte inte ända fram och småkillarnas röriga nummer var inte skoj någonstans. De fick också skriva autografer till en viss kategori av Ejendals arena-besökare….

Anna Sahlene verkade en smula uppgiven redan innan Linda Bengtzings Globenplats utannnonserades. Och det var väl förståeligt, för vackra Annaknep ju en besk femteplats igen. Ni minns ju hur hon var en av favoriterna 2003 med ”We´re unbreakable”. Och likt den låten så blir även ”This woman” en radiohit.

Men vilka vinnare, va? Jag kan ärligt säga att jag aldrig varit så nervös i schlagersammanhang, men det hör väl till åldern(host). För även om min stora favorit denna vecka hade segertippats så vet man ju för fasiken aldrig. Och gayfavoriter (vilket Linda ju onekligen är) har en förmåga att ryka oväntat (lex Arja och Nina & Kim).Linda Bengtzing var ialla fall strålande glad när hon ”vunnit” och gjorde ett sprudlande andra uppträdande. Och väl i Globen kan nog Linda hamna bland dom fem översta rätt lätt med sin stegrande schlager som exploderar i klädombyten och tonartshöjningar.

Och Andreas Johnson. Vad kan man säga? Han har ju gett sin totalt avsomnade karriär en kraftfull hjärt&lung-räddning. Min boss, QX-Anders kommer att ringa sig blå om fingarna för att Andreas 60-tals söta poplåt ska få packa väskan till Aten. Jag tycker att den är helt okej när publiken vevar med i na-na-na refrängen och den kommer nog bli maffig i Globen. Och visst sjutton kan det håvas in många poäng från Europa om Andreas får chansen. Hmmm, inte så knasigt val alls…..Men det är 24 bidrag kvar….

De som gick till ”Andra Chansen” har jag inte mycket att säga om. Jag fick rätt i att Magnus Bäcklunds trista låt blev trea, för mer förtjänade den inte. Och extra glad är jag över att jag fick rätt mot Bert Karlsson, som i höstas var helt säker på att låten skulle vinna hela schlager-SM. Det trodde inte jag.
Stackars Magnus var dessutom den minst intervjuade när tv-kamerorna slocknat, och han kommer definitivt inte att klara av att avancera från ”Andra Chansen”. Och för att ytterligare strö salt i såren så kommer hans Fame-partner Jessica Andersson att ta sig straight till Globen om två veckor. Sanna mina ord.
Electric banana band håvade in småungarna och schlagerhatarnas röster. Det blev ”Andra chansen” för dom också och inte heller deras urtjatiga, men rätt trevliga barndisco kommer att klara att ta sig till final.
Visst?

För övrigt kan jag meddela:

….Anna Book var på plats för att se delfinalen och tyckte bäst om Linda och Magnus. Hon satsar stenhårt på nästa års final efter att hennes bidrag i år inte kommit med. Och det ser rätt lovande ut eftersom hennes stjärnaktier ökat betydligt efter ”Lets dance”. Och det faktum att schlagermästarna Lars ”Dille”Diedrichson och Bobby Ljunggren skriver låtar till henne…

Christina Jutterström och Eva Hamilton stod och njöt efter deltävlingen. De gillade båda vinnarna och tyckte att det såg mycket bra ut i tv. Såklart.
Eva satt förövrigt i juryn som tog ut årets låtar och hon gungade glatt med i ”Kamelont” i pressrummet…var det tack vare henne den kom med? Hmmm…

Ses nästa vecka i Karlstad.

Publicerad: 2006-02-18 23:11:43