Riksdagsöppnande

Arbetet mot främlingsfientlighet och rasism liksom diskriminering på grund av ”sexuell läggning” var inte bland Göran Perssons tre mest prioriterade områden.
De var istället frågan om utvidgning av EU, sysselsättningen och miljöfrågorna.
Just EU stod naturligtvis i fokus då Sverige tar över ordförandeskapet vid årsskiftet.

Persson tog i sin regeringsdeklaration upp arbetet mot rasismen på ett tydligt sätt.
– Kampen för människovärdet – mot rasism, antisemitism och främlingsfientlighet – är en av vår tids ödesfrågor. Det är en kamp som bara kan vinnas med aktiv handling och mångas engagemang. En nationell handlingsplan presenteras. Breda insatser görs för att höja kompetensen inom rättsväsendet. Projektet EXIT ges fortsatt stöd.
Exit är en rörelse som arbetar med att hjälpa medlemmar i nynazistsiak grupper att ta sig ur dess grepp.

I den mer tunga markeringen av kampen för människovärdet kom homosexuella inte med denna gång heller. Däremot nämndes detta i en slutuppräkning av viktiga områden.
– All form av diskriminering är oacceptabel i ett anständigt samhälle. Skall samhället utvecklas måste alla ges möjlighet att dela ansvaret – oavsett kön, sexuell läggning, etnisk eller kulturell bakgrund. Sverige skall hämta styrka ur mångfalden.

I stycket efter nämnde han även arbetet för att förbättra jämställdheten.
Och i avslutningen markerade han tydligt synen på Sverige som ett mångkulturellt samhälle där vikten av tolerans och föreståelse mellan människor ses som avgörande för demokratin.

http://www.regeringen.se

Källa: Regeringen

Publicerad: 2000-09-19 18:48:34