Öppna dagböcker

Sedan Internet blev folkligt har mängder av människor börjat lägga ut det innersta av sina liv på webben: dagboken. Eller? Man kanske inte skriver lika personligt på webben som man skulle gjort i sin superhemliga dagbok med hjärtformat guldlås?

Det är i vilket fall förvånansvärt lätt att fastna i någon reloaders (ja, de kallas så) webbdagbok, hur simpel den än är. Att komma över en dagbok som är både intressant, välskriven, engagerad och snyggt designad ökar givetvis läsupplevelsen. Robin Johanssons dagbok är allt detta. Han är 20 år och har reloadat sedan februari 1999. Vi mejlade honom för att få svar på de grejer som vi undrar mest över.

Vad är det roligaste med att skriva dagbok på webben?

– Jag skriver mest för att roa mej själv, men visst är det kul att nån läser skiten oxå. 🙂 Skriva pappersdagbok känns ibland lite väl introvert. Särskilt om man berättar saker för dagboken man helst vill att andra ska få reda på oxå….. Eller om man berättar sånt som inte alls är hemligt eller speciellt, typ ”idag såg jag på pantertanter hela dan”…. 🙂

Vad skulle du absolut inte skriva i din webbdagbok?

– Sånt som involverar andra människor är jag ganska skeptisk till att blanda in. Åsikter om icke-offentliga personer håller jag oxå tyst om. Jag skulle inte heller skriva vem jag var kär i, om det inte var JÄVLIGT etablerat och vi var förlovade eller nåt.

Händer det att du träffar folk som du inte känner men som har läst din dagbok? Hur känns det i så fall?

– Ja. Det händer lite titt som tätt. Man blir både smickrad över att dom läser, men oxå lite, typ, ”usch, då. Vad vet DU om mig då?” för ibland råkar man ju skriva lite mer än man egentligen borde…. 🙂

Har du träffat kompisar genom reloadandet? Blir man som ett litet gäng som skriver dagbok på webben?

– Träffat och träffat. Det finns ju vissas dagböcker man läser. Det finns bara en-två personer som reloadar som jag mött i verkligheten, men det finns ju ett ganska stort antal människor man tycker att man känner bara för att man läser deras dagböcker och skriver i deras gästböcker…. Med reloadmänniskor är det oftast skönast att sköta största delen av kontakterna via nätet. Inte alltid, men oftast…. Man blir inte besviken på varandras personligheter då. Bara för att man kan kommunicera via nätet behöver det inte betyda att man funkar ihop i verkliga livet ju.

Är inte dagbok på webben en typisk böggrej?

– Det har jag faktiskt inte tänkt på. Jag har mest hetero-tjej-reload-kompisar…

Känner du någon reloadflata?

– Nej. Jag råkade in på en bisexuell tjejs sajt en gång för längesen……. men det måste vara över ett år sen nu. Vet inte om hon finns kvar.

Blir man inte lite småkändis genom att skriva dagbok på webben?

– För en samling människor som läser dagböcker antar jag att man kanske skulle kunna bli det, men själv tycker jag inte att jag är det. Den enda jag tycker är småkändis pga sitt dagboksskrivande är kolsyra-sandra.

Om du själv vill läsa eller skriva webbdagböcker kan det vara en bra start att kolla in Dagbok på nätet! och Reloaders ring. Robins snygga dagbok hittar du här.

Publicerad: 2000-06-30 16:59:06