Melodifestivalen 2006

Linda Bengtzing har utvecklats enormt sedan ”Alla flickor” och gör ett fantastiskt proffsigt nummer i den första deltävlingen i Leksand. Hon byter kläder, flirtar med kameran och sjunger med all sin småhesa kraft. Det här är ett komplett schlagernummer och Linda måste gå till Globen. Men mer om detta längre ner i texten….
Och som sagt, Lena Philipsson är helt underbar i sin programledardebut i schlagersammanhang. Vass, ironisk och glammig, och ni kommer att skratta massor av gånger under kvällen. Vi vet ju redan att hon är Sveriges snyggaste 40-taggare och när hon inleder kvällen i silvrig galaklänning vill man ju bara lägga titeln bög på hyllan.
Om det haglade lovord över Charlotte Perrelli(som i ärlighetens namn läste det mesta innantill…) så lär det spöregna både lovord och tv-erbjudanden över La Lena. Allra roligast är när hon ironiserar över hur jobbigt det egentligen blir att vinna eller gå vidare i Melodifestivalen.
Så, som sagt. Ögonen på två av våra stora schlagerfavoriter under lördagskvällen….
…Bert Karlsson tror absolut på Linda till Globen. Andreas C och Magnus B gör upp om den andra platsen säger han….
….Håll utkik efter demonshowmannen Hans Marklund när ”monstret” Lena uppstår under de första minutrarna…
….Jag skrev lite fel förut om röstningen tydligen. Plats 8 och 7 redovisas samtidigt (med ett nesligt neggo-ljud efter att låtnamnen lästs upp av Lena Ph), och en minut senare får vi reda på vilka fem som går till final.


Linda Bengtzing ”Jag ljuger så bra”
QX QX QX QX QX
Linda Bengtzing glänser starkare än den mest nypolerade dalahäst i sin buggande schlagerbakelse. Och visst fanken kommer folk att rösta på den klädbytande tösen med förra årets näst största schlagerhit. Linda börjar ”Jag ljuger så bra” med att sitta ned och sjunga, sedan byter hon om och sedan kommer manliga dansare och sedan avslutas numret med med nytt klädbyte. Brilljant och helt outstanding ikväll. Låten? Tänk Jills ”Crazy in love” på svenska korsad med ”Tusen och en natt”. Globen för Linda, annars bränner jag ner den stora dalahästen här i stan. Enda som skulle tala emot henne är att låten är så textrik att folk tröttnar på den fyndiga prosan (minns Arjas skojiga text från förra året….). Men, det funkar nog för Bengtzing för detta är sååå bra!


Andreas Johnson ”Sing for me”
QX QX QX
När svenska spel satte oddsen höll jag på att få krupp. Andreas Johnson i topp? Ja, faktiskt. Beatlessoundet som fick folk att rösta Wallstones till en femteplats i den första delfinalen i fjol, får folk att gå hårdare åt telefonen denna gång. För Andreas är snyggare, trallvänligare och mer hitvänlig än Becker & Martindals bidrag. Och jag nynnar den fortfarande…Jag tror att det blir Globen för Andreas.


Magnus Bäcklund ”The name of love”
QX QX
Magnus Bäcklund är tristare än sandpapper på scen, och sjunger habilt med sin hesa rockfarbrorstämma i denna irländska ”You´re the voice”-kusin som klätts i ”Highland”-dräkt. Det här är vad medelålders kvinnor röstar på och det ger Magnus en plats bland topp tre. Men. Räcker det till final?


Simone ”Aiayeh”
QX QX QX QX
Vilken färg! Vilken energi! Vilken start!
Sambadrottningen i Leksand har gjort årets sommarhit och kommer sannolikt att få gaypubliken att boka Brasilienresan redan på söndag. Simone Moreno brassar på och publiken klappar takten i denna discosamba. Andra chansen?


Hannah Graaf ”Naughty boy”
QX QX QX
Hannah Graaf i en schlagertävling är en våt dröm för oss som ylat oss hesa till ”Give it up” och ”You got what i want”. Men hon överraskar såklart oss alla genom: 1. en bra låt som är läcker som ett cocktailbär i toppen på en smarrig bakelse 2. en sångröst som absolut håller måttet 3. Ett sexigt nummer som avviker helt från vad vi hittills tänkt när vi ser ord som Hannah Graaf och sexig bredvid varandra. Hannah blir femma (om nerverna håller, för på genrepet var den läckert svala popjazziga trudelutten FÖR sval.


Electric Banana Band ” Kamelont”
QX QX
Må min schlagersjäl förlåta mig, men låten är inte så knasig. Fast den är förbannat tjatig och det är faktiskt något snuskigt med två män i 60-årsåldern i apdräkter. Bananerna kom sist i publikundersökningen och det 80-talsdoftande mjukdiscosoundet är rätt mossigt. Jag tippar en sjätteplats. Men jag höjer samtidigt ett varnande finger för ”Peppe-effekten”. För uträknad av kritiker kan det Globen-fyllande barnbandet faktiskt nå rätt långt.


Pandang ”Kuddkrig”
QX
Kalviga Pandang är inte chanslösa eftersom småbrudarna i arenan skrek i falsett när låten nämndes under den fejkade omröstningen. Men det här är inte alls bra. Jag hör inte vad de sjunger, eller rappar rättare sagt. Och rap har ju aldrig fungerat i schlagersammanhang. Det här kan omöjligt komma högt och jag tror att många tar en rökpaus när småkillarna rappar om Stureplan, Turtles och Kuddkrig. Sjua?


Sahlene ”This woman”
QX QX
”This-A-woman” sjunger Anna Sahlene och det blir 70-talsdisco för hela slanten. Den börjar som ”Almaz” och övergår snabbt till en ”Strong enough” och slutar med en ”If you could read my mind”. Men vem röstar på Anna Sahlene förutom Studio54-fans och en handfull bögar? Låten är på intet sätt dålig men vem röstar?? Jag tror det blir en sistaplats eller som bäst sexa. Även om den förtjänar bättre…

Publicerad: 2006-02-17 23:14:44