Kärlek

I det konservativa partiets valplattform utlovas att ”hålla en fri omröstning om definitionen av äktenskap vid nästa session i parlamentet och om resolutionen går igenom skall en lag som återupprättar den traditionella definitionen av äktenskapet introduceras samtidigt som existerande samkönade äktenskap respekteras.”

Kravet uppfattas dock inte som prioriterat och enligt opinionsundersökningar skulle en majoritet av kanadensarna inte ställa sig bakom det.

En presstalesman för partiet sa i San Francisco Chronicle att ”frågor som samkönade äktenskap är lågt prioriterade”.
Det kan också visa sig omöjligt att vrida tillbaks klockan.
Den nuvarande regeringen har troligen inte röster nog för att få igenom ett sådant förslag och även om de skulle lyckas så har nio av Kanadas delstater och territorier beslutat att det strider mot nationens konstitution att förbjuda samkönade par att gifta sig.

För att komma förbi detta måste regeringen ta till en specialparagraf som tidigare aldrig använts. Den gör det möjligt för delstater eller den federala regeringen att införa tillfälliga lagar som strider mot konstitutionens skydd för rättigheter och friheter. Dessa lagar kan endast gälla i maximalt fem år.

Publicerad: 2006-02-10 12:00:00