I december 2004 utfärdades en ny lag i Frankrike som fäller kränkande uttalanden p.g.a sexuell läggning. Bara några veckor efter den svarade Christian Vanneste, representant för det regerande borgerliga partiet UMP i det franska parlamentet, på en intervju i en lokal tidning och påstod att homosexualitet är underlägsen heterosexualitet och farlig för mänsklighetens överlevnad. Ett perfekt tillfälle för olika organisationer att testa tillämpningen av en lag som Vanneste så våldsamt hade kämpat emot.

Christian Vanneste, filosofilärare i ett katolskt gymnasium, är också känd för att vara författaren till den just nu i Frankrike mycket omstridda lagen som vill fastslå i skolböcker den ”positiva” rollen av den franska kolonisationen.

Inför Lilles domstol medgav han sina uttalanden, men påstod att han aldrig pratat om homosexuellas underlägsenhet utan om det homosexuella beteendets moraliska och sociala underlägsenhet i förhållande till det heterosexuella beteende, vilket leder till äktenskap och fortplantning. Hans försvar påminner alltså mycket om Åke Greens: ”jag ifrågasätter inte människorna utan fördömer deras beteende.”

Trots det dömdes Vanneste i tisdags till 3 000 euros i böter av Lilles ”tribunal correctionnel” (motsvarande tingsrätten) samt att betala 3 000 euros till var och en av de olika organisationer som framfört klagan: SOS Homophobie, Act-up Paris och Sneg.

Nicolas Sarkozy, UMPs ordförande och det borgerliga blockets hetaste kandidat inför presidentvalet 2007, har tagit avstånd från Vanneste och offentligt fördömt hans uttalanden, men fortfarande vägrar att utesluta honom från partiet.

Vannestes advokat har redan sagt att hans klient skulle överklaga domen och, om det behövs, vända sig till Europadomstolen som sista instans.

Men oberoende vad den högre instansen beslutar, kan man åtminstone räkna med att den inte kommer att följa den svenska Högsta domstolens exempel och skydda sig bakom ett hypotetiskt friande i Europadomstolen.

Publicerad: 2006-01-27 18:51:31