Krogliv

Rio blev av med tillståndet att servera alkohol redan i december, men fortsatte att sälja till och med i tisdags. Nu blir det internetkafé utan alkohol. Men ägaren Jacob Widner, som också är inblandad i den ekonomiska härvan kring klubben Mondo vid Medborgarplatsen, hoppas att Rio ska få nytt tillstånd om han själv säljer sina aktier i ägarbolaget, Nöjeskontoret i Söderhamn AB.
” Jag kommer endast att försöka hitta den bästa lösningen ur personal-, leverantörs- och fordringsägares perspektiv samt naturligtvis för våra gäster – så att verksamheten kan komma i gång igen så snabbt som möjligt”, skriver Widner i ett e-brev.
Enligt honom ska ny ägare tillträda så ”fort han kan skriva på alla papper”.
Widner vill avvakta med att intervjuas, och skriver i sitt brev att han ”har varit helt slut efter allt som har hänt”.
På Rios hemsida och i gaymedier har två amerikaner skyltat som ägare sedan i somras. De uppges heta ”Kevin” och ”Gary” och sägs driva klubbar i Florida, Hawaii och San Diego. Men det är Widner som har företrätt bolaget. Till socialtjänstförvaltningen har man också uppgett att Widner äger 97 procent av aktierna, och myndigheterna känner överhuvudtaget inte till några amerikanska delägare.
– Ägarförändringar ska rapporteras till oss, men vi har inte fått några sådana uppgifter, konstaterar Johan Lindholm på socialtjänstförvaltningen.
Det har inte gått att nå Kevin och Gary för en kommentar kring härvan.
I ett förklarande e-brev på torsdagen uppger Jacob Widner att de båda heter Kevin Frost och Gary Miller.
”De har inte varit delägare – det var dock intentionen – men de lånade ut ca 3,5 Msek till Nöjeskontoret och mig inför starten av bolaget.”
”Tyvärr har jag misslyckats på alla sätt och dessutom förlorat alkoholtillståndet så de har beslutat att inte arbeta vidare med mig”, skriver Widner.
Enligt honom ska amerikanerna nu ”köpa inkråmet och ta över hyreskontraktet”.
Han hoppas för ”allas skull att detta kan hända så snart som möjligt – men det beror på hur länge det tar att få godkänt på tillstånden”.
Enligt Widner har amerikanerna skaffat sig egen adovkat och revisor samt ett nytt bolag.
”Så de tar över som ägare om alla tillstånd går igenom. Detta beräknas ta mellan två veckor och tre månader”, skriver han.
Det var den 20 december som tillståndsutskottet i socialtjänstnämnden återkallade Rios serveringstillstånd. Widners inblandning i verksamheten och att klubben haft öppet längre än tillståndet medgett, spelade in. Förvaltningen anser också att ”bolaget och dess företrädare systematiskt i samtliga verksamheter de bedriver/bedrivit använt staten som långivare och därmed skaffat sig konkurrensfördelar”.
I december tvingades Widner att lämna vd-posten i Mondo vid Medborgarplatsen. Bolagets har hotats av konkurs och brottats med miljonskulder, bland annat för löner till personal och hyror till stadsdelsnämnden i Maria Gamla Stan.
Det är oklart vilka skulder Rio har och till vem. Men enligt advokat Ulf Mullo, som ska försöka rädda Mondo undan en konkurs, ingår inte Rio och Nöjeskontoret i den företagsrekonstruktion som tingsrätten har beslutat om.
Widner skriver att det hela ”känns fruktansvärt. Jag har tydligen betalat skatter sent – och därmed varit misskötsam enligt tillståndsmyndigheten. Därför förloras nu arbetstillfällen på Mondo, medarbetare som jag haft sedan fem år tillbaka och leverantörer som kommer att förlora pengar med mera”.
Men Widner hoppas ändå på en bra och hållbar lösning för Mondo
”Personligen förlorar jag allt som jag har byggt upp”, slutar han.

Fakta/Rio
Ägare: Nöjeskontoret i Söderhamn AB. Enligt klubbens hemsida ägs Rio av det amerikanska gayparet ”Kevin” och ”Gary”. De ska också driva en mindre kedja av klubbar i Florida, Hawaii och San Diego. Jacob Widner uppger dock att de ännu inte äger något i företaget, men att de lånat ut pengar.
Styrelseordförande: Jacob Widner, tidigare vd i bolaget bakom Mondo i Medborgarhuset, där det bland annat drevs dansklubbar som nu har flyttat till andra lokaler, bland annat har Monday Bar tillfälligt huserat på Rio.
Adress: Sveavägen 57-59, där man hyr av RFSL Stockholms bolag Huset på Sveavägen AB.
Verksamhet: restaurang, bar och dansklubb som främst riktar sig till homo- och bisexuella samt transpersoner. Lokalen hyrs även ut till privata festarrangörer. I somras orsakade en fest rubriker sedan man haft så kallade wet t-shirt-tävlingar med så unga deltagare som 16 år, något som RFSL Stockholm tog avstånd från.

http://www.riostockholm.com

Källa: Rios hemsida

Publicerad: 2006-01-12 15:02:35