I måndags uttalade sig Erling Wälivaara, krisdemokratisk riksdagsman från Norrbotten om homosexualitet.
Wälivaara sa att det i bibeln anses lika fel att utöva homosexualitet som att en pyroman bränner ner hus eller klemptomaner stjäl.
Han uttalade sig i samband med att laestadianerna i Norrbotten planerar att lämna svenska kyrkan efter beslutet om en officiell vigselakt för samkönade par.
Erling Wälivaara sitter i riksdagens försvarsutskott och har varit anställd på flygflottiljen F21 i Luelå.
Det har fått HoF, Homo- bi- och transpersoner i försvaret att reagera.
– Formuleringar som Wälivaaras kan inte uppfattas på något annat sätt än en direkt krigsförklaring mot alla oss som kämpar för lika möjligheter i försvaret – oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Det faktum att han anser sig citera och tolka bibeln utgör ingen förmildrande omständighet, säger Krister Fahlstedt, ordförande i Föreningen HoF.
I HoFs uttalande påpekas även att just F21 kritiserats hårt av Värnpliktsrådet för att man vid fyra tillfällen under ett ”generalbesök” noterat att homofobi råder på förbandet.
– Wälivaara måste inse att hans uttalanden underblåser det stundtals fientliga klimat som HBT-personer i försvaret
upplever. Det finns dessvärre skäl till att 7 av 10 homo-
eller bisexuella i försvaret fullständigt döljer sin sexuella läggning inför kollegor eller värnpliktskamrater, säger Krister Fahlstedt.
Wälivaara förklarar sitt uttalande med att han enbart citerar vad bibeln skriver. Han får dock kritik av kristdemokraternas ordförande i Norrbotten Sune Berg som till SR P4 Norrbotten säger att han med uttalandet blandar ihop religion och politik.
Centerns Ungdomsförbunds ordförande Fredrick Federley uppmanar med anledning av Wälivaaras bibel-tolkningar till att inte rösta på kd i valet.
– Kristdemokraterna verkar fortfarande rymma en hel del homofoba element. De senare årens politiska omsvängning har gett sken av att de har öppnat sin attityd gentemot homosexuella. Idag visar det sig dock att det varit felaktigt, säger han och lägger till.
– Därför kan jag inte annat än att hoppas att borgerliga väljare väljer bort kristdemokraterna i valet 2006.

Publicerad: 2006-01-11 19:08:31