DEBATT: Hetslagstiftningen

För en tid sedan friade Högsta domstolen (HD) pingstpastor Åke Green för det brott mot lagen om hets mot folkgrupp han gjort sig skyldig till. HD konstaterade att Green enlig svensk lag gjort sig skyldig till brottet han stod åtalad för men att en fällande dom troligen inte skulle få stöd i Europadomstolen och därför friades han. Det var ett fegt ställningstagande av domstolen att basera sitt domslut utifrån en gissning om vad Europadomstolen skulle tycka. Varför vågade inte HD fälla Green enligt svensk lag och vid ett eventuellt överklagande få domslutet prövat? Något liknade fall har ännu inte prövats av Europadomstolen. Kan det ha varit för det ”bara” rörde sig om hets mot homosexuella? Hade Green friats om han i sin så kallade predikan hade liknat judar med en cancersvulst på samhällskroppen? Nej, vi tror inte det.

Men vad som är riktigt allvarligt med den friande domen är att HD:s domslut är vägledande för alla andra svenska domstolar. Och med det har HD i princip raderat det skydd lagen om hets mot folkgrupp inneburit för utsatta grupper. Nu är det fritt fram att bedriva hets- och hatpropaganda och att visa missaktning – mot bland annat homosexuella, utan att riskera att fällas för det. Och precis det har skett. Hovrätten i nedre Norrland har friat fyra unga män för brott mot hetslagstiftningen trots att den konstaterar att de gjort sig skyldiga till brottet. Den lutar sig mot HD:s friande dom mot Åke Green.

Lagen om hets mot folkgrupp är i och med hovrättens domslut en lika meningslös som verkningslös lag. Och det finns bara två vägar att gå från nu. Antingen avskaffas lagen och ger fripass till det offentliga rummen åt alla hatiska homofober och rasister eller så måste lagen om hets mot folkgrupp förändras så att den går att använda. Vi förespråkar det senare.
Lagen om hets mot folkgrupp måste göras om så att den kan vara ett av många verktyg i kampen mot intolerans och hatbrott. Lagar förändrar inte människors handlingar, åsikter eller känslor och det är vi medvetna om. Men lagar är ändå inte obetydliga i sammanhanget. De är normativa, de ger signaler om vad samhället, det vill säga vi alla, anser vara rätt och riktigt.

Förhållningssättet och människosynen hos de som hatar oss kan vi bara förändra genom att våga visa oss, våga vara stolta över vilka vi är och att aldrig vika oss för dem som får sin näring genom hatet. Vi kommer aldrig att acceptera hot, hets eller hat. Vare sig det kommer till uttryck i form av ord från predikstolen, i form av ord på ett flygblad eller i form av en knuten näve. Låt aldrig hatet segra!

Anders Selin
Socialdemokrat
fd. förbundsordförande RFSL
[email protected]

Börje Vestlund
Riksdagsledamot socialdemokraterna
[email protected]

Publicerad: 2005-12-15 11:51:25