Ung
I en studie gjord av Nordisk Media Analys (NMA) och RFSL Ungdom framgår att den svenska skolan idag utgör en ”mycket homofob miljö” och att det görs få insatser för att förändra situationen. Speciellt nämns i rapporten Högstadiet.
I rapportens slutsats konstateras att HBT-ungdomar i högre grad än andra försöker ta sina liv. 37% av flickorna och 24% av pojkarna har gjort försök en eller flera gånger i sitt liv och att medelåldern för första försöket sammanfaller med högstadieåldern.
Efter att ha konstaterat att skolmiljön är homofob har NMA och RFSL Ungdom frågat föräldrar om vad det tycker är svårt att prata om med sina barn. Föga förvånande är homosexualitet svårt att ta upp i samtal med barnen. Än svårare är att prata sex. Samtidigt anser 75% föräldrarna i studien att det är viktigt att prata sex med sina barn medan anbart 52% svarar att samtal om homosexualitet är viktigt. Viktigast av allt i samtalsväg anser det alkohol och droger vara.
– Resultaten är tydliga och visar att föräldrar inte gärna väljer att prata om hbt-frågor eller könsroller. Konsekvensen kan bli att man missar viktiga signaler från sitt barn eller skolan, säger Niclas Sandin, chefsanalytiker på NMA i ett pressmeddelande.
I studien frågar RFSL Ungdom om eventuellt behov av informationsmaterial som kan ge stöd för att tala om homo- och bisexualitet samt transfrågor. 72% av föräldrarna tycker idén är bra.
– Situationen kan enbart beskrivas som ett vakuum där föräldrarna inte har ett intresse för de här frågorna, skolan klarar inte av att hantera vare sig undervisningen eller den utbreda homofobin samtidigt som vi vet att många hbt-ungdomar mår väldigt dåligt, säger Mikael Björk Blomqvist, ordförande i RFSL Ungdom.
Sagt och gjort – RFSL Ungdom har tagit fram en broschyr som nu skickas ut till 7000 föräldrar till barn i 8:e klass i Stockholm, Göteborg och Jönköping.
– Det är allas ansvar att förändra denna ohållbara situation. Vi hoppas att informationsmaterialet ska hjälpa föräldrar att prata om hbt-frågor och könsroller, avslutar Mikael Björk Blomqvist.
http://www.rfslungdom.se/?p=2855
Källa: Ladda ner broschyren och studien här
Publicerad: 2005-12-13 18:02:27
Uppdaterad 2016-11-15