Hatbrott

Idag lämnade Säkerhetspolisen sin rapport om politiskt motiverade brott. I rapporter listas brott uppdelat på främlingsfientlighet, antisemitism och homofobi.
I alla dessa fall har en ökning skett, 27 procent när det gäller främlingsfientliga och 44 procent när det gäller antisemitiska. Brotten motiverade av homofobi ökade enligt rapporten med hela 117%.
I rapporten konstateras att brott med homofobiska motiv ökat kontinuerligt sedan 2000. Säkerhetspolisen menar att den del av förklaringen till ökningen är dels att anmälningsbenägenheten ökat och dels att polisen fått bättre utbildning när det gäller hatbrott mot homosexuella.
En annan förklaring kan vara att allt fler HBT-personer nu lever öppet ”…Därmed ökar antalet måltavlor för personer med homofobiska idéer.” Säkerhetspolisen räknar även i rapporten med att uppmärksamheten kring homosexuella väckt motreaktioner från homofoba grupper.
Det vanligaste brottet med homofoba motiv är likt med främlingsfientliga det som klassas som ”hot/ofredande”. Nä det gäller antisemitiska brott är det ”hets mot folkgrupp” som är den vanligaste rubriceringen.

I Säkerhetspolisens rapport redovisas även brott med vit makt-ideologiska motiv, brott kopplade till den autonoma miljön och djurrättsaktivismen. I rapporten konstateras att ”konfliktnivån” mellan vit makt-rörelsen och den autonoma rörelsen ”fortsatt är hög”.

Om gärningsmännen konstateras att de är i ”påtagligt hög grad män” och i genomsnittsåldern 22-23 år när det gäller såväl vit makt-rörelsen som den autonoma. För hatbrott var medelåldern 10 år högre och kvinnor tydligt mer vanligt förekommande.

http://www.sakerhetspolisen.se/Publikationer/2005_4.pdf

Källa: Läs hela rapporten

Publicerad: 2005-11-29 13:30:06