Filmfestival

Med 19 år på nacken har Copenhagen Gay & Lesbian Film, CGLFF, lyckats bli Köpenhamns äldsta filmfestival med ett otal spel-, kort- och dokumentärfilmer på repertoaren. Alla med en gemensam nämnare; det HBT-relaterade samhället och människan.
Festivalen har i år, den 20:e gången, den stora äran att få vara först med att visa både en och två filmer för första gången i Danmark, men det är inte bara danskarna som kan se film på hemmaplan. Även Malmö har äran att få stå värd för en del filmer. Bland andra Prey for Rock n’ Roll och Mariscos Beach. Den senare med den franske skådespelaren Jean-Marc Barr, känd från Det stora blå, i huvudrollen. Filmen försöker besvara frågan vad killar egentligen gör i duschen… Pappa Marc har hela tiden vetat men på semester vid Côte d’Azur är sonen och hans vän Martins hormoner totalt oregerliga. Marc blir påmind om sin egen ungdom och en humoristisk historia med stort allvar rullas upp.
Jennifer Tilly spelar den hesa Violet som med flit tappar sitt örhänge i avloppet för att den butchiga matronan Corky ska komma till hennes undsättning. Från den stunden som Corky möter Violet, och vice versa, är de båda oskiljaktiga och bestämmer sig för att blåsa maffian på några miljoner och skylla allt på Violets pojkvän. Denna sexiga och ruggiga film, Bound i bästa noir-stilen revolutionerade mångas syn på begreppet ”lesbisk film” när den kom ut 1996. Och ja, Corky.se har hämtat sin namn från just denan rollfigur.
En annan film fylld spännande biljakter och galna upptåg i Thelma & Louise-anda kan återfinnas i Living End. Gay hustlern Luke och filmkritikern Jon är båda HIV-positiva. Med devisen ”Fuck the world” beger de sig på en hedonistisk och farlig resa fylld av äventyr man nappat kunnat tänka sig. Den vanvettiga och anarkistiska stilen, som präglat den unge gay-regissören Gregg Araki alltsedan denna films debut 1992, finner man även här. Living End, som var ett av de centrala verken på New Queer Cinema i början av nittiotalet, har dansk premiär.
Klassikern Rocky Horror Picture Show från 1975, med bland annat Susan Sarandon i en av rollerna, visas i storformat. Plotten är enkel: Paret Brad och Janet strandar på ett slott på vilket Doktor Frank N. Further håller sin årliga transvetsitsammankomst med gäster från planeten Transsexual. Doktorn presenterar stolt sin nya skapelse Rocky Horror medan Brad och Janet börjar få nya infallsvinklar på livet i både stort och smått. Musikalen är kanon varför filmen inte kommer att göra dig besviken.
Till de nationella men framför allt internationella filmerna i olika genrer som du inte heller får missa hör komma-ut-filmerna Dorian Blues och Ryan’s life. Av mer dokumentär art är historien om den katolska nunnan Syster Jeannie Gramick som oförtrutet och envist jobbar mot det tunga Vatikan-maskineriet för homosexuella katolikers rätt. Även om tonen är lågmäld är detta In good conscience en film väl värd att ses.
Verklighetsanknuten är likaså George Michael – A different story om världsartisten George Michael. Öppet och med glimten i ögat berättar han själv om sin världskarriär, glory hole-händelsen som skapade ett stort rättsligt och medialt pådrag runtom i världen men framför allt om hans relation till kollegan och partnern Andrew Ridgely. För första gången någonsin intervjuas de båda. Medverkar gör också ikoner som Elton John och Boy George.

http://www.cglff.dk

Källa: Läs mer om programmet och festivalen

Publicerad: 2005-10-21 14:46:48