Debatt

Jag är sedan ett antal år engagerad i Moderaterna och har alltid varit öppen med det faktum att jag är lesbisk och lever med en annan kvinna. För närvarande har jag ett antal förtroendeuppdrag för partiet inom Stockholms stad och län, och nästa år kandiderar jag till Riksdagen. Det faktum att Moderaterna historiskt inte alltid har varit det parti som kämpat hårdast för HBT-personers rättigheter i samhället har inte avskräckt mig och gör mig inte heller mindre engagerad i partiet. Snarare tvärtom! Inom Moderaterna är det mina kunskaper, erfarenheter och det engagemang jag har som är avgörande för mitt politiska arbete och min politiska plattform – jag är inte inkvoterad baserat på min sexuella läggning eller mitt kön. Jag är med andra ord en moderat politiker som också råkar vara kvinna och lesbisk – inte bara en lesbisk kvinna som blivit politiker för att synas och höras eller göra politisk karriär av min sexuella läggning eller min könstillhörighet.

Det enklaste hade ju annars varit att gå med i ett parti där vägen redan var utstakad och alla hinder undanröjda, där alla människor grupperas i någon form av kollektiv i egenskap av att vara t.ex. homosexuella, invandrare, kvinnor, gamla eller handikappade. Sedan ser man åt vilket håll opinionens vindar blåser, dvs. vilken grupp som för tillfället ropar högst, och så går man ut med krav om särlagstiftningar, kvoteringar, extra bidrag mm. för denna grupp.

För mig handlar dock politiken om så mycket mer! Det handlar om samma rättigheter och skyldigheter för alla människor som lever i Sverige oavsett kön, sexuell läggning, religion, etnisk tillhörighet, ålder eller handikapp. Det handlar om att skapa ett samhälle där varje enskild människa får möjlighet att utvecklas av egen kraft och utifrån sina egna förutsättningar – genom sin kunskap, sina erfarenheter och sitt personliga engagemang – för att växa som den unika och enastående individ hon eller han är. Politik handlar i mina ögon om att förändra människors attityder och beteenden genom personligt engagemang och synlighet – inte främst genom lagstiftningar, förordnanden och absolut inte genom att klumpa ihop människor i okomplicerade och, tror man, lättstyrda kollektiv.

Det är därför jag tror på den moderata politiken och den ideologiska värdegrund som partiet bygger på. Moderaterna är ett parti för alla människor som uppskattar mångfalden i vårt samhälle, som ser och uppmärksammar varje enskild individ – och inte bara ser människor som generaliserade ”arbetare/produktionsenheter”, ”våldsverkare” och delar av ett eller annat odifferentierat kollektiv. Detta är några av anledningarna till att jag är en engagerad, öppet lesbisk och aktiv moderatpolitiker. Jag vill förändra partiet och övriga samhället genom att visa vem jag är och vad jag står för – bland annat att det faktiskt går alldeles utmärkt att vara kvinna, lesbisk och Moderat!

Visst tar det tid att få till stånd attitydförändringar, också inom Moderaterna, men jag har ALDRIG utsatts för trakasserier, fördomar eller könsförtryck av mina partikollegor eller av moderata sympatisörer. Dock har jag tyvärr, till min förvåning och sorg, mötts av många fördomar och upprepade påhopp från mina ”medsystrar” inom HBT-rörelsen – vilka borde ha en öppen syn på olikheter. Enligt deras åsikt är jag något av en förrädare eftersom jag inte tillhör deras kollektiv på vänstersidan utan tvärtom är en ”öppen” moderat! Det verkar som att ordspråket ”du ska behandla andra så som du själv vill bli behandlad” inte är något dessa kvinnor har tagit till sig, men jag är en evig optimist som med tiden hoppas och tror på en attitydförändring även här.

En sak vet jag – om vi som är homosexuella vill att andra människor ska acceptera våra val i livet och möta oss med respekt måste vi också möta människor med samma respekt. Det är inte möjligt att vara överens i alla frågor, men vi måste respektera varandras åsikter och acceptera att vi alla är olika. Det är ju det som gör var och en av oss till de unika individer vi är och det är detta som möjliggör utveckling!

Anita Hillerström Vagli (m)
Ordförande, Öppna moderater – moderaternas gaynätverk
Riksdagskandidat 2006

http://www.oppnamoderater.nu/

Publicerad: 2005-10-05 10:34:56