Regnbågsfestivalen 2005

Unga transpersoners livssituation är det ämne som Stockholmsbaserade föredragshållaren, konstnären och skribenten Andy ska ägna sin magisterexamen i genusvetenskap åt vid Stockholms universitet.
Med en fot i den feministsiska ”Darling-generationen” och en i den egna identiteten som transperson har Andy äntligen kunnat förena två områden som båda har ett gemensamt mål – att krossa normen.
– Queerfeminismen innebar att jag kunde hitta en brygga mellan att vara transperson och feminism, berättar Andy Candy inför en entusiastisk publik.
Andy liknar det vid att behöva sitta på två stolar på en gång. Nu är det tiden förbi.
En stol som Andy suttit på är i ett av feministpartiet FI:s utredningsgrupper där hen jobbat fram en trans-klausul.

Under fredagskvällens föredrag berättade Andy om hur han alltid måste beakta hotbilder gentemot sin ”avvikelse” från normen.
– Ju fler uttryck min transidentitet tar sig desto mer måste jag tänka på var jag rör mig som fallet med Stockholms tunnelbana. Där har jag aldrig brytt mig tidigare, men nu.
Andy menar att det hänger samman med ett strukturellt förtryck riktat mot kvinnor i Sverige. Och det är också där det finns en tydlig beröringspunkt mellan transpersoners undertryckta situation och det förtryck som riktas mot kvinnor i största allmänhet.
– Mannen är normen och normen krossar oss alla, menar Andy och många nickar instämmande.

Publicerad: 2005-09-26 14:25:27