Regnbågsfestivalen 2005

RFSL är vana att inta rollen som samhällsupplysare. Likaså är journalisterna. Men ofta blir det fel i nyhetsrapporteringen. Begreppen blandas ihop och till grund för detta ligger allt som ofta okunskap. I tisdags benade Claes Schmidt, transvestit, och Arawn Repka, intergender/bigender, i den stora HBT-fisken tillsammans med delar av den skånska journalistkåren och andra intresserade som strömmat till.
Att just Schmidt håller i information av det här slaget är inte så konstigt. I egenskap av RFSL Malmös ordförande har han kontakt med hela HBT-spektrat. Andra-jaget Sara Lund gör att han faller han inom T-gruppen i HBT:
– Det stora felet som media begår – och andra inom HBT-rörelsen också för den delen – är att uttyda begreppet HBT som Homo-, Bi- och Transsexuella, säger Schmidt.
”Transpersoner” står det i facit. Inte transsexualitet.
Det paraplybegreppet innefattar även Arwan Repka, RFSL Ungdom, som definierar sig som intergender ibland och bigender ibland.
Schmidt understryker vid flera tillfällen att det inte bara är i media som man inte har koll på begreppen. Inte minst gäller det den svenska HBT-lagstiftningen som ännu inte omfattar en klausul som berör könsidentitet och könsuttryck.
– På HomO finns inte någon som handhar ärenden som rör transpersoner, berättar Schmidt. Men det är på gång. Tillägg till lagen är på gång redan.

Så till nästa gång när du ska snacka HBT-politik kan det vara klokt att kolla upp terminologin en extra gång. Vad kan väl vara värre än att en läderbög får en näsknäpp av butchflata?

http://www.qx.se/guide/index.php?typ=fri&ort=50&tid=annan&from=2005-09-22&tom=2005-09-25

Källa: QX Guide

Publicerad: 2005-09-22 11:32:43