Sharialagar

Den 8 september har utsetts till en ”protestdag mot Sharia-lagar i Kanada” och i morgon hålls protester bland annat i Stockholm och Göteborg.
Dagen riktar sig mot att man i Kanada planerar att ge officiell status åt frivilliga ”Sharia-domstolar”, där de familjer som så önskar kan få sina tvister lösta i en speciell islamsk domstol.
Den brittiska gayaktivist-organisationen OutRage!, som engagerat sig stark i frågor som rör HBT-personer med muslimsk bakgrund eller tillhörighet, deltar i protesterna.
– Vi motsätter oss att ett separat lagligt system införs för muslimer, säger Peter Tatchell i ett uttalande. Vi motsätter oss att ett juridiskt apartheid-system skapas där muslimer och icke-muslimer behandlas olika. I ett demokratiskt system skall alla lyda under samma lagar och ha samma rättigheter och skydd, utan diskriminering.
Bakom idén om en ”Sharia-domstol” ligger en diskussion om hur muslimer som har en djup tro och vill följa islams lagar skall kunna göra detta i ett land som Kanada. Delstaten Quebec har redan avvisat förslaget som introducerats i Ontario.
– OutRage! ger sitt stöd till den kamp som liberala, progressiva muslimer som motsätter sig Sharialagarna och vill att muslimer skall åtnjuta samma frihet som andra. Vi fruktar att införandet av Sharialagar i Kanada, även i begränsad omfattning, negativt kan påverka kvinnor när det gäller rätten till ägande, arv, skilsmässa och i vårdnadstvister. Även om den kanadensiska systemet är tänkt att vara frivilligt, kommer många muslimer utsättas för pårtryckningar från sina familjer och det muslimska samhället att underkasta sig den Shariareligiösa domstolarna. Detta kommer innebära en allvarligt bakslag för kvinnors rättigheter och ett tragiskt svek mot muslimska kvinnor, avslutar Peter Tatchell.

Protesten i Stockholm hålls utanför Kanadas ambassad 12-14 och i Göteborg i Brunnsparken samma tid

http://www.nosharia.com/

Källa: No Sharia – kampanjsida

Publicerad: 2005-09-07 15:02:20