Sport

Idag blir det offentligt att Köpenhamns stad låter Ole Udsholt från den internationella sportfederationen GLISA ta med sig ett Letter of Intent till Montréal, där en samling inför nästa års OutGames hålls i helgen.
Det innebär att processen för att lämna in en färdig ansökan vid nyår, nu kan påbörjas.
– Det kommer bli ca 14-16 000 deltagare vid första OutGames i Montréal nästa år, berättar Ole Udsholt för QX.se. Det är inte orealistiskt att vi kan få 12 000 till Köpenhamn 2009.
Därmed blir det arrangemanget det i särklass största HBT-arrangemang som hålls i Skandinavien.
Köpenhamn har redan tidigare gjort sig känt som en skandinavisk metropol för HBT-idrotten. Staden har stått värd för såväl EuroGames som nu i somras FotbollsVM för bögar och lesbiska.
Men att arrangera OutGames är något helt annat.
– Jag pendlar mellan att vara extatisk och panikslagen, säger Ole Udsholt dagen efter att han fått underhandsbeskedet om ett Letter of Intent. Idag blir det alltså officiellt.
Udsholt understryker dock att detta är just början på en ansökan och att arbetet för att få politiskt och finansiellt stöd för satsningen nu påbörjas.
Udsholt reser under onsdagen till Montréal tillsammans med bland andra Socialistisk Folkepartis Kamal Qureshi och lämnar formellt ansökan för att ta över stafettpinnen.
– Det är första gången ett OutGames skall lämnas över, berättar Ole Udsholt och säger att man just nu inte har någon konkurrentstad.
Berlin hoppade av i diskussionerna kring att ta det andra OutGames-spelen efter att stadens HBT-idrottsrörelse visat sig vara splittrad i konflikten mellan GayGames och OutGames. Även São Paolo fanns med i diskussionerna men hoppade av eftersom stadens gayrörelse visserligen är gigantisk, men saknar sportslig förankring och tradition.
OutGames hålls nästa år för första gången. Efter att Montréal tilldelades GayGames vid spelen i Sydney 2002 skar det sig mellan GayGames och arrangörerna i Québec.
– Till stor del handlar det om synen på offentlig finansiering, menar Ole Udsholt.
Stiftelsen bakom GayGames i USA litade inte på att staden Montréal verkligen skulle ställa sig helhjärtat finansiellt bakom gayolympiaden, och Montréal ville ha insyn i GayGames-stiftelsens budgetar efter de två GayGames som gått finansiellt uruselt. Så man valde att gå olika vägar.
GayGames hålls nu 2006 i Chicago och Montréal döpte om sitt arrangemang till OutGames/Rendez-Vous.
Bakom det idrottsliga står GLISA, Gay and Lesbian International Sports Association, som bildades 2004 och profilerar sig gentemot GayGames-stiftelsen som att vara den demokratiskt uppbyggda organisationen.
I Skandinavien är det danska Pan Idræt som är medlemmar och den klubben står självklart bakom ansökan om OutGames i Köpenhamn 2009.
– Men själva organisationen för arrangemanget kommer byggas upp nu, berättar Ole Udsholt.
Med så många idrottare och dessutom en lång rad kulturella arrangemang, fester, diskussioner och sociala möten, kommer Köpenhamn knappast räcka till helt.
– Bara under EuroGames med 2500 deltagare var det proppfullt på barerna i Köpenhamn, säger Ole Udsholt och man vet inte helt om det är det extatiska eller panikslagna tonfallet han lägger an när han berättar det!
– Så vi hoppas självklart på något samarbete med Malmö, säger Ole Udsholt till QX.se.
Han nämner de politiska aspekterna av spelen där han hoppas få bättre tillgång till finansiellt stöd från svensk sida. Och vintersportarenor med is där Malmö har det bättre förspänt än i Köpenhamn.
Klart är i alla fall att om Köpenhamn lyckas få ihop en ansökan där omkring 50 danska miljoner skall vara realistiskt finansierade och danska idrotts- och politiska världen skall vara beredd att ställa upp så kommer HBT-världens ögon vara riktade mot Köpenhamn 2009.
Att boka hotellrum kan vara en klok idé redan nu alltså!

http://www.glisa.org/

Källa: Läs mer om GLISA

Publicerad: 2005-08-31 03:00:00