Pride 2005

När Lilith och Connection slog sina påsar ihop för en gemensam fest på Kolingsborg blev det snabbt slutsålt. Biljetterna var slut redan på eftermiddagen och de lyckliga som fick gå på festen fick se Linda Bengtzing sjunga ”Alla flickor” och tio heta aspiranter på Miss Gay-kronan.
Efter nogranna juryöverläggningar stod det dock klart att det var tvåbarnsmamman Michelle Appelros som utses till världens första svenska Miss Pride.
QX träffade Michelle dagen efter tävlingen.

Berätta om tävlingen, vad hände?
– Vi var tio finalister som var på scenen. Först gick vi ut i vitt linne och jeans på en liten uppvisningsrunda. Därefter fick juryn ställa frågor som byggde på ”Pest eller kolera”-principen. Jag fick en fråga av Mian Lodalen som satt i juryn, om jag skulle gå naken i Prideparaden på lördag eller om jag hellre skulle bära minkpäls i ett år.
Jag valde naken i paraden. Sen fick vi gå ut i kläder som vi själva valt. Jag hade en bikiniöverdel och surfarshorts.

Tror du att det var till din fördel?
– (skrattar) ja, jag visade ju hud och var lite sexig.

Hur kom det sig att du var med i tävlingen?
– Min fru anmälde mig och sen när arrangörerna ringde och sa att de ville ha med mig tyckte jag att det lät kul. Jag tvekade aldrig. Jag vill ta död på myten om att flator inte vill se naken hud och andra sexiga tjejer. Det här är en del som saknats i flatkulturen.

Berätta, vem är du?
– Jag bor i Skurup, en liten skånsk ort i Skåne med min fru och två våra söner. Vi driver en gayklubb i Malmö på onsdagar (Heat på Flame bar & restaurang), och just nu är det mycket arbete kring den. Till hösten ska jag plugga teologi i Lund. Vad mer….? Jag är eldfakir och sjunger och spelar en del instrument, mest gitarr.

Ska du vara med på Pride under resten av veckan?
– Nja, jag har jobbat som volontär nu under några dagar. I går var min sista dag på Pridehouse och nu ska jag ta det lugnt i parken lite. Däremot blir det ingen parad för mig eftersom min svägerska ska gifta sig på lördag och då ska jag spela gitarr och sjunga.

Vad tycker du är attraktivt hos en tjej?
– Svårt att säga så tycker jag. Det första man ser är ju utseendet, så det är väl bra om hon är snygg och sexig.

Jag kände igen dig från TV3:s ”Par på prov”, där du och din fru deltog för ett tag sen. Är det jobbbigt att bli igenkänd för det fortfarande?
– Nej inte för mig men våra barn har råkat illa ut för att vi deltog i programmet och speciellt vår stora son har blivit retad och till och med misshandlad. Och här kommer vi in på ett stort problem i samhället, det finns ingen instans som kan hjälpa barn till homosexuella. Vi har försökt med HomO och prata med kuratorer och alla möjliga för att få hjälp. Vi har varit inne hos rektorn och klampat var och varannan vecka. Nu verkar det som om skolan eventuellt ska ha en utbildningsdag med lärarna i höst. Att barn till homosexuella kanske far illa just för att de är barn till homos är inget som det pratas om och det ska tystas ned. Vi är så bra på att hålla fasad om att allt är bra och barnen mår så bra inom HBT-samhället men det är nog inte så i alla fall. Det är ju precis som i samhället i stort, det finns barn som mår bra eller dåligt i alla familjer, oavsett om man är homo, hetero eller något annat.

Men var tv-serien värt detta?
– Jag skulle aldrig göra något på bekostnad av mina barn och låta dom komma i kläm. Men vi kan heller inte bara sitta tysta och inte synas. Om jag är rädd förlorar jag och det vinner inte någon på. Ju mer vi syns desto mindre råkar vi illa ut och visar jag och min familj offentligt att vi är som vilka Svenssons som helst, vinner vi mer på det än vad vi förlorar.

Varför har det dröjt så länge innan vi fick se en Miss Gay krönas?
– Jag har uppfattat det som att det finns enormt mycket motsättningar inom flatcommunityt när det gäller sånt här. Det är ingen som har velat ta tag i att ordna en tävling som denna eftersom det är finns så mycket åsikter flator emellan om hur en flata förväntas vara. Vi lägger ned så mycket tid på att tala om för varandra hur vi ska vara, en femmeflata ska vara så här och en butch ska vara så här. Varje individ är väl olik den andra och jag tror inte på den här rollindelningen. Jag kan tycka att det är kul att få vara lite inoljad och sexig och stå på en scen likaväl som jag kan jobba för Feministiskt initiativ. Jag tycker om att äta kött och lyssna på schlager. Vi människor är mer komplexa än att man ska hållas inom visa indelningar och kategoriseringar. Som flata kan man ha lika mycket genensamt med en bög som en heterotjej. Vi gör ändå det mesta i livet likadant, äter, sover, går på toa,och så vidare.

Vad händer nu då, blir det några officiella Miss Pride-uppdrag?
– Nja, jag ska stå på scenen tillsammans med Mr Gay, Dragking of the year och Dragqueen of the year på fredag. Sen har tjejtidningen Frida hört av sig och ville träffa mig, och eventuellt några andra tidningar. Och jag hoppas verkligen att tävlingen är här för att stanna, för jag ser fram emot att vara den snyggaste flatan i Sverige under ett år.


Michelle med sin fru Lina. Foto: Pavel Maira/QX


Michelle, Romina, Linda & Miho under Miss Pride 2005. Foto: Anna-Maria Lindqvist Arrue/Stockholm Pride


Michelle har jobbat på Pridehouse under sina dagar i Stockholm. Foto: Ronny Larsson

Kolla även in på QX systersajt Corky för mer om festen:

http://www.corky.se

Publicerad: 2005-08-05 19:00:00