QX Attityd

Vid den första QX Attityd, baserad på svar från medlemmar på communityt Qruiser, undersöktes frågor kring arbete och ekonomi.
– Qruiser har skapat en helt unik möjlighet att göra kvantitativa undersökningar där livsvillkor och attityder kan mätas, säger Ulrika Lahne på QX Förlag.
Fyra gånger om året kommer QX Attityd ta upp teman som ”politik & samhälle”, ”Media & kommunikation”, ”Skönhet & hälsa” och så ”Pengar och ekonomi”.
Dessa fyra olika teman kommer upprepas år från år så ett jämförelsematerial över tiden kan ges.
Bland de frågor som ställdes i den första undersökningen togs frågan om diskriminering på arbetsplatsen upp. Av de svarade visade det sig att fler heterosexuella än homo- respektive bisexuella upplevt diskriminering på arbetsplatsen.
Men av svaren att på följdfrågor om öppenhet med sin sexuella läggning visar det sig att en stor del av de som identifierar sig som homo- eller bisexuella inte kände sig bekväma med att vara öppna vid anställningsintervju, ställa fram ett foto på sin partner på jobbet eller med att presentera sin partner för sin chef.
– Det man skulle kunna ana av dessa resultat är måhända att homo- och bisexuella inte känner sig diskriminerade eftersom de i lägre grad är öppna på sin arbetsplats, säger Laurent Oster , ansvarig för undersökningarna på QX Förlag.
Undersökningen visar att de som definierar sig som bisexuella i långt högre utsträckning än homosexuellt definierade lever ”i garderoben”. Medan 31% av de homosexuella inte är öppna på sin arbetsplats, är det hela 63% av de bisexuella som inte är öppna. Liknande skillnader ser man när frågan ställs om att berätta om sin sexuella läggning under en anställningsintervju. 41% av homosexuella och 75% av bisexuella uppger att de känner sig obekväma att berätta om sin sexuella läggning i det sammahanget.
På frågan om öppenhet gentemot familj och vänner pekar resultatet ytterligare på att just bisexuella i lägre grad är öppna än homosexuellt identifierade.
Medan 19% av de homosexuella inte är öppna gentemot sin familj är det hela 62% av de bisexuella som inte är det. Liknande siffror ser man på frågan om öppenhet gentemot vänner. 6,5% av de homosexuella är inte öppna för sina vänner. 36% av de bisexuella svarar detsamma.
Undersökningen genomfördes bland 5 021 Qruiser medlemmar över 15 år, mellan den 26 och den 29 juni 2005. Av de som svarade enkäten definierade sig 38% som homosexuella, 34% som bisexuella och 23% som heterosexuella

Publicerad: 2005-07-29 09:24:03