VM i Homo-fotboll

En del tror att fotbolls-VM går av stapeln nästa år i Tyskland. Helt fel. Det är nämligen dags redani veckan – i Köpenhamn. Då arrangeras världsmästerskapet i homofotboll.
Senast hölls VM i San Francisco och året innan det i Boston, men nu är det alltså Danmarks tur.
Fotboll för bögar och lesbiska är på kraftig frammarsch i Europa. I USA och Mexico finns särskilda ligor för homofotboll, men i Europa finns det ännu ingen motsvarighet till det.
– Däremot finns ganska många bra herr- och damlag runt om i till exempel Tyskland, England och Spanien, som möts i cuper, berättar Bjarne Lundis, som arbetar för VM 2005.
Ikväll den 31 juli hålls invigningsceremonin på Vega i Köpenhamn, och sedan spelas det fotboll i en vecka, först med gruppspel som sedan går över i finaler.
Det finns en internationell organisation för homofotboll. Gayvärldens motsvarighet till FIFA heter IGLFA, International Gay and Lesbian Football Association, och det är de som är arrangörer för VM. Till mästerskapen i sommar är lag från till exempel Japan, Australien, USA och Spanien anmälda, och fler tillkommer. Ca 40 lag kommer att delta, med ungefär lika många herr- som damlag. Däremot finns inga lag från Sverige med.
Den nordiska närvaron består av sex danska damlag, ett norskt och ett danskt herrlag.
Jämfört med riktiga VM kan alltså flera lag från varje land anmäla sig och delta. Dessutom finns inga krav på hur duktig fotbollsspelare man måste vara, utan divisioner skapas för de lag som ställer upp, oavsett nivå.
En annan stor skillnad är att man inte behöver anmäla hela lag. Om man är några stycken fotbollsintresserade killar eller tjejer men inte ett helt lag går det bra att anmäla sig ändå. Administrationen sätter sedan ihop hela lag utifrån de som anmält sig.
Under VM anordnas en hel del sociala aktiviteter också. Inte så många fester, eftersom fokus ligger på fotbollsspelandet, men däremot guidade turer och middagar. Men den festsugne behöver inte vänta länge: samma dag som VM avslutas (den 7 augusti) invigs Köpenhamns Pride!

http://www.vm2005.dk

Källa: VM i Homofotboll

Publicerad: 2005-07-31 00:00:00