Qruiser-folk

Namn: Pernilla Klüft
Qruisernick: Vibeke
Ålder: 35
Civilstånd: singel

Berätta om dig själv!
– Jag är veteran på Qruiser! Jag älskar min dator och min kamera. Jag är född i Göteborg men bor i Stockholm och jobbar som skribent, projektledare och fotograf.
Vad många på Qruiser du har fotat!
– Vänner har frågat om jag kan ta några bilder på dem. Det har även hänt när jag är ute på jobb att kostymkillar frågar om inte jag kan ta en bild till deras Qruisersida. Då åker kavajen av och de posar lite sexigt bakåtlutade mot ett träd. Alla kan bli snygga på bild. Man kan photoshoppa vem som helst till ett plastigt ”Hollywoodmonster” á la ”extreme makeover” och många som är relativt nya med att jobba med Photoshop går för långt. De retuscherar bort alla linjer i ansiktet, vilket gör att personerna på bilderna ser ut som livlösa dockor snarare än människor. Det handlar mer om att lämna kvar än att ta bort vid retuschering, lämna kvar personligheten

Tycker du alla ska ha foton på sig själva på Qruiser?
– Jag tycker man ska ha bild på sig själv. Det behöver inte vara jordens snyggaste bild utan bara en som man gillar. Jag lägger ofta ut knasiga och knäppa bilder på mig hellre än de väldigt snygga och coola. Det är vikigt att även ha bilder på sig själv med polare så man verkar ha ett liv.
Vad tar du för bilder?
– Jag tycker mest om att fota människor, att visa det jag ser hos personen. En annan passion är att fota musik, konserter och festivaler. Jag tycker om när det händer så mycket samtidigt, och att försöka fånga känslan i musiken och konserten. När jag känner för nåt blir det sköna bilder.
Vad får du inspiration ifrån?
– Det finns massor med bra fotografer som jag blir inspirerad av men just nu blir jag mest inspirerad av film. Det känns som det nyskapande fotot finns på film, det är där man vågar vara djärv, jobba med ljus och färger. En favorit just nu är Tim Richardson som både fotar och filmar.

Berätta om fotoklubben du är med i.
– Jag är med i flera fotoklubbar bland annat Fotoklubben som är en av de större klubbarna på Qruiser med över 1000 medlemmar. Där är klimatet tidvis ganska hårt. Det har precis varit väldigt turbulent i klubben. Vissa personer började gnälla och tyckte inte att alla bilder borde få finnas på klotterplanket. Att någon eller några skulle gå in och ta bort bilder som inte ”höll måttet”. Klubbmaster gjorde då ett experiment och gav då dessa personer chansen att visa att de har rätt. För att se om det blir en bättre klubb med lite censur. Det tog inte lång tid förrän känslorna svallade högt när de nya administratörerna började radera bilder som de ansåg inte var snygga nog och bestämma vad som var ”konst” eller inte. Efter ett par dagar konstaterade klubbmaster att experimentet inte fungerade och tog bort administratörerna.

Har du själv fått problem med bildpolisen?
– Jag la faktiskt ut en bild under den här tiden för att testa om den skulle bli borttagen men den fick vara kvar. På ett sätt hade det varit roligare om den blivit borttagen. Att den var värd att ”censurera”, konst som blir förhandsgranskad måste ju beröra censorn på något sätt.
Blir dina bilder omtyckta?
– Jag lägger väldigt sällan ut bilder i fotoklubben tror jag gjort det två eller tre gånger bara och då har jag fått positiv respons.
Vad händer härnäst för dig?
– Jag jobbar med ett par nya utställningar en som handlar om identitet och en skinhead-idé som jag haft i många år. Jag håller just nu på med ett jättekul uppdrag där jag ska fota ett väldigt provokativ skivomslag.

http://www.qruiser.se/index.php?medlemsid=119310

Källa: Pernillas Qruiser-sida

Publicerad: 2005-07-11 21:40:42