Uppföljning

Erik, som egentligen heter något annat, träffade en kille på det populära Stockholmsgaystället efter en del drinkar. Vad som hände härnäst vet han inte, utan han minns att han satt i en taxi på Strandvägen. Erik trodde att de skulle till Kungsholmen men går med på att taxichauffören och killen bredvid honom tar honom till hans egen lägenhet.
Taxichauffören släpper av killen och Erik hemma hos Erik.
Väl uppe i lägenheten ville killen Erik träffat ta en kopp kaffe , så de båda dricker kaffe och småpratar lite. Strax efter att Erik druckit av kaffet kände han sig trött och slocknar nästan direkt.
Nästa dag vaknade Erik upp och upptäckte att hans kreditkort, pengar, dvd-skivor, mobil, klocka och vinflaskor var borta. Erik fick panik och spärrade korten, men, försent och killen hade redan hunnit handla för 10 000 kronor.
Kod till kortet hade rånarkillen hittat i pärmar hemma hos Erik medan Erik låg djupt däckad på sängen.

Erik polisanmälde men tyvärr lades förundersökningen ner i brist på tid och bevis. Sen togs fallet upp igen för att läggas ner igen och slutligen togs det upp igen när nya fakta kommit fram. Att fallet dessutom togs upp i ”Efterlyst” på TV3 hjälpte till att
mannen kunde gripas:
– Det var såklart jobbigt att se honom igen under rättegången. Men jag var hela tiden säker på att jag ville vittna och det hjälpte ju till att han blev fälld. Det är viktigt att stå på sig och se till att rättvisa skipas, säger Erik.
Mannen hade drogat och rånat flera människor, främst i Gamla Stan. Främst bögar hade varit hans offer.

Mannen dömdes till 9 års fängelse nu i veckan. Maxstraffet för brott av den här typen är 10 år.
– Det var just att han verkligen bedrivit en organiserad form av att råna och droga som gjorde att straffet blivit så hårt. Men mannen kommer att överklaga så inget är klart på något sätt. Däremot tror jag att han ändå kommer att få ett relativt starkt straff, berättar Erik.
Vad kan du säga till alla som blir oroliga för att råka ut för något liknande?
– Säkra alla spår! Råkar man ut för något sådant här är det alltid bra att ha bevis. Jag blev misstänksam över att killen diskat kaffekopparna från kvällen, så jag rotade i soporna och tog fimparna vi lämnat och sparade. Detta gjorde i sin tur att jag hade DNA-spår av honom och han kunde bindas till platsen. Dessutom är det smart att ta blodprov direkt om man upptäcker vad som hänt. Det säkrar att du verkligen drogats.
– Och så vill jag bara säga att det är vanligt idag att bli drogad. Folk pratar inte om det men det händer oroväckande ofta. Så agera om du råkat ut för det så att fler inte drabbas.

Publicerad: 2005-07-12 00:00:00