Kontroversiell studie:

Genom annonsering fick psykologer vid Northwestern University och The center for addiction and Mental Health i Toronto tag på 101 män. 33 identifierade sig som bisexuella, 30 som heterosexuella och 38 som homosexuella.
Männen fick sitta avskilt i ett rum med någon slags mätare som gav utslag när deras penisar reagerade på vad de såg på en TV i rummet. Alla män fick se ett par erotiska filmer, bögporr och porr där kvinnor hade sex med kvinnor.
Mätaren visade att gaykillarna blev upphetsade av gayporr och heteromän fick det att pirra när tjejer hade sex med tjejer. Men med bisexuella var saken en annan.
I stället för att upphetsas av män och kvinnor i de olika filmerna, reagerade 75 % av de som identifierat sig som bisexuella bara på när män hade sex med män. De resterande 25% blev upphetsade av att se kvinnor ha sex med varandra.

Dr J.Michael Bailey, professor i psykologi vid Northwestern och ansvarig för studien, säger i ett uttalande:
– Jag förnekar inte att bisexualitet existerar, men studien visar att det inte finns någon bisexuell upphetsning. Och låt oss vara ärliga, att få stånd är den tydliga mätaren på att en man är upphetsad.

Dr. Lisa Diamond professor i köndidentitet och psykologi vid Universitetet i Utha, menar att studien är ett intressant inlägg i forskning kring sexuell identitet:
– Hittills är den mesta forskningen mest baserad på vad människor upplever. Nu kan vi även basera forskning på rent fysiska utslag. Det är stor skillnad mellan vad man säger och vad man egentligen känner. Nu måste vi ta forskningen ett steg längre och vi har ännu en pusselbit som kan ge klarhet i vad vi menar när vi talar om sexuell åtrå.

Givetvis står studien inte på något sätt oemotsagd och Dr.Gilbert Herdt, National sexuality Resource Center i San Fransisco säger:
– Att hävda att bisexualitet inte existerar av den här studien är att gå över gränsen. Må så vara att alla män som säger att de är bi inte är det. Men det är inte troligt att bisexualitet är ett påhitt med tanke på att så många säger sig vara det och att det finns en lång rad filmer, böcker och Tv-program om just bisexualitet. Skulle allt vara någon slags kollektiv fantasi? Det är inte troligt.

Publicerad: 2005-07-09 00:00:00