RE:Orient
Det första som slår oss när vi lyssnar på er musik är vilken emotionell likhet den har med musiken av Astor Piazzolla (tango kompositör från Argentina). Hur mycket har Señor Piazzollas musik influerat er. Vilka andra saker i livet ger er inspiration till er musik?
– Absolut, man kan verkligen förstå den kopplingen därför Piazzollas musik har starkt påverkat min musikaliska medvetenhet. Hans musik är så grundläggande att den finner vägen fram till den djupaste kärnan i en människas själ.
Om man letar runt på nätet för information om er så blir man lite förvånad när man finner en sida som citerade er såsom en icke-judisk kvartett. Om detta stämmer hur kommer det sig att klezmer är så starkt influerad i er musik? Anser du att klezmer är en mer kulturell genre än en som är direkt kopplad till den judiska religionen?
– Det är en väldigt lång historia
! Och jag kommer inte ens försöka göra den kort här. Men, självklart, vi är ett ganska oortodoxt band i denna specifika fråga men hursomhelst är det enda och första som räknas här, är kvaliteten på budskapet likväl såsom kunskapen om kulturen, religionen och dess historia.
Vill ni berätta lite mer om er senaste släppta skiva Sanatorium under the sign of the hourglass? Eftersom det är en hyllning till konstnären Bruno Schultz så undrar vi vilken influens han haft på skivans material och även John Zorns betydelse?
– Just nu kan jag inte berätta så mycket mer eftersom skivan släpps officiellt under senare delen av juni. Jag kan bara säga att de flesta styckena är musik komponerad av John Zorn som inte förut släppts och som jag och bandet har arrangerat och spelat in med CKB. Jag tillägger gärna att inom en snar framtid ska vi spela in en ny skiva med Zorns kompostitioner men denna gång från albumet Masada Book Two, vilket han har skickat till mig. Det albumet innehåller kring 300 stycken.
Ja, John Zorn ja. Det finns flera kopplingar mellan er och denna magnifika musiker och kompositör. En är att era skivor släpps på hans skivbolag Tzadik. Berätta gärna litet om hur det kom sig och om ert tillfälle att släppa er musik under Tzadik hur det har riktat er musik under dessa år och även er publik.
– Det var en ren slump att vi släppte vår första skiva på Tzadik. Vi skickade helt enkelt en demo till Zorn och sedan dess är han fascinerad av vår musik. Och sen fortsatte det av bara farten
Den första skivan släpptes och sen den andra och så vidare. För tillfället så släpper vi vår fjärde och i oktober blir det vår femte, en live skiva, under Tzadik.
Ni har många av Zorns Masada kompositioner på era konserter och på era skivor och har också uppträtt med honom. Gör ni likt Zorn, att ni spelar och komponerar annan genre musik än klezmer, likt honom?
– Det mest ur vår repertoar är hittills outgivet material. Zorn själv ville att vi skulle spela något helt nytt och vi gjorde som han ville! Vissa i publiken kommer kanske känna igen ett par av låtarna, vilka är Tirzah och Meholalot. Men vad gäller Zorns andra genre musik, så ja, jag har lyssnat en del på hans jazz, improviserat, cross-genre och klassiska stycken. Alla har samma magi i dem.
Har ni någon koppling till svensk klezmer musik? Enligt undertecknad är Bobbales med Nils Harning en av de allra mest intressanta klezmer banden i Stockholm har ni lyssnat på några av de som finns i Sverige? De uppträder nästan endast på olika gay-scener och det leder oss till vår sista fråga. Eftersom denna intervju kommer att publiceras på en hbt nätsida undrar vi om ni har fått någon speciell uppmärksamhet eller har en relation till det polska hbt-samhället?
– Vi har ingen som helst kontakt med svenska musiker eller dess musik scen. De enda skandinaviska musiker vi känner till är Ken Vandermarks ensemble en fantastisk grupp! De spelar ofta i Krakow och är varmt uppskattade i Polen. Vad gäller HBT ämnet så har jag ingen speciell åsikt just därför jag inte ser någon anledning till att dela upp musik beroende på vilken läggning man har, vare sig det är hetero- eller homosexuell för oss är det viktigaste att folk hittar fram till det vi vill ge dem.
Källa: Re:Orient-festivalens hemsida
Publicerad: 2005-06-10 12:19:51
Uppdaterad 2016-11-15