Pride 2005

I helgen firas Pride i Moldavien. Som svensk deltagare reser riksdagsman Gustav Fridolin (mp).
– I Moldavien är förtrycket mot homo-, bisexuella och transpersoner öppnare och mindre ogenerat än i vår del av världen. Moldaviska myndigheter har förbjudit en vanlig Pridemanifestation och därför känns det inte bara roligt och hedrande utan också mycket viktigt att få komma dit och delta i de seminarier och ceremonier som blir av. De som kommer och lyssnar är människor som varje dag riskerar att bli överfallna och misshandlade och som helt lagligt blir diskriminerade i alla delar av samhället bara för att de är öppna med vem de själva är, säger han.
Förutom Fridolin reser även HomO Hans Ytterberg till festivalen och förhoppningen är från den moldaviska pride-rörelsen att han där skall få träffa landets motsvarighet till ombudsmän för mänskliga rättigheter.
Även Deborah Lambillotte, intersexuell genderaktivist från Belgien kommer till festivalen i Moldavien.
Pridefriandet och den moldaviska homo-bi-transrörelsen har stöd från flera västeuropeiska myndigheter och organisationer, bland annat svenska SIDA och Svenska Helsingforskommittén.
I sitt pressmeddelande inför resan säger Fridolin att han hoppas på såväl kamp som fest.
– Jag ska i mitt tal försöka sprida inte bara den glädje och feststämning som Pridefestivaler är till för, utan också kämparglöd och verklig stolthet. Jag hoppas jag lyckas, men det är lite nervöst, säger Gustav Fridolin.

http://www.gay.md/eng/pride.php

Källa: Moldaviens gaysajt

Publicerad: 2005-05-20 19:00:31