IDAHO

För första gången genomförs i Sverige manifestationer på IDAHO – den internationella dagen mot homofobi. Att frågan blivit het i år hänger dels samman med två uppmärksammade mord med kopplingar till hat mot homosexuella, och dels med att Stockholm Pride i år har som sitt tema hatbrott.
På initiativ av RFSL-Ungdom och med stöd av RFSL genomförs manifestationer såväl i Stockholm som i Malmö.
– Hatbrott mot HBT-personer är ett stort problem även i Sverige. De skapar en rädsla hos många homo-, bisexuella och transpersoner. Otryggheten och risken att utsättas för våld, finns kvar trots att arbetet med att ändra diskriminerande lagar och förbättra våra rättigheter kommit så långt, säger Sören Andersson, RFSL:s ordförande inför manifestationerna.
Till Sergels Torg kommer en lång rad politiker för att tala. Från regeringen kommer jämställdhetsminister Jens Orback och Mona Sahlin. Riksdagsmännen Tasso Stafilidis (v) och Gustav Fridolin (mp) talar. Liberala ungdomsförbundets ordförande Fredrik Malm liksom centrens ungdomsordförande Fredrick Federley och moderaternas vice ungdomsordförande Christian Holm är på plats. Från Feministiskt Initiativ kommer Tiina Rosenberg och Sveriges Förenade Gaystudenter representeras av ochdföranden Maria Hansson och Försvarsmakten av Krister Fahlstedt från HoF. Tal hålls slutligen även av Mikael Björk Blomqvist, ordförande i RFSL-Ungdom.
Efter manifestationen blir det fortsatta manifestationer på RFSL-Huset i klubben Rios lokaler.

I Malmö blir det manifestation på Gustav Adolfs Torg och en protestmarsch hålls sedan som avslutas på Möllevångstorget där en torgfest hålls. Därefter fortsätter festandet i RFSLs lokaler.
Bägge manifestationerna börjar 18.00.

Publicerad: 2005-05-16 20:35:17