Hälsa
På fredag stängs sidan där Folkhälsoinstitutet driver en undersökning om hälsotillståndet bland homo- bi- och transpersoner i Sverige.
Fram till i slutet av förra veckan hade drygt 2200 personer svarat på enkäten.
– Av dessa var ca 15% de som beskrev sig själva inom paraplybegreppet transpersoner, berättar Karin Nykvist på FHI.
Trots det stora antalet svarande hoppas man från FHIs sida att fler nu skall ta chansen att berätta om sin egen situation.
– Undersökningen är viktig för att den tillsammans med andra undersökningar ligger till grund för de åtgärdsförslag för att förbättra HBT-personers situation som FHI skall lämna till regeringen, berättar Nykvist. Just webbundersökningen är av intresse också för att vi når en hel del transpersoner, vars situation vi vet väldigt lite om.
Undersökningen tar ca 10 minuter att svara på och kan nås via länken i slutet av artikeln eller via annonser i olika gaymedia.
– Webbenkäten kommer generera en mängd kunskap inte bara om hur folk mår utan även om diskriminering och trakasserier, graden av öppenhet, vid vilken ålder det är vanligast att komma ut liksom om omgivningens reaktioner när man kommer ut.
FHI har en lång rad studier kring HBT-personers hälsosituation ute just nu. Förutom webbenkäten görs en i samarbete med SCB. En fokusgruppsstudie görs med äldre homo- och bisexuella genomförs i samarbete med Golden Ladies och Gayseniorerna.
Hösten 2005 genomförs en studie på 16-24 åriga homo- och bisexuella. En studie på 13 ”informanter” har gjorts, där de som kommer i kontakt med HBT-ungdomar har intervjuats om sina erfarenheter. I februari inleddes en kunskapssammanställning om ”transgenderidentiteter omfattande hälsosituation, lagstiftning och behandling” och slutligen arbetar FHI tillsammans med de olika ombudsmännen mot diskriminering, däribland HomO, med en rapport kring diskriminering ur ett hälsoperspektiv.
http://www.easyresearch.se/survey.asp?AID=13570&Pwd=7r6c7c3g
Källa: FHIs webbenkät
Publicerad: 2005-05-09 19:31:48
Uppdaterad 2016-11-15