Uppsalastudier

Den 10 maj lägger doktoranden och sjuksköterskan Gerd Röndahl fram sin avhandling om homosexuell patienter bemöts i vården och hur homosexuell personal upplever sin arbetssituation.
Röndahl har med hjälp av enkäter undersökt vårdpersonal och vårdstudenters attityder till homosexualitet. På samma sätt har hon gått till väga för att ta reda på hur homosexuell vårdpersonal upplever sin arbetssituation och hur homosexuella patienter respektive deras partners upplever mötet med vården.
Generellt sett kommer studien fram till att vårdpersonalen är ”tolerant”, men även negativa och till och med ”ilskna” reaktioner fanns med i svaren. Den homosexuella personalen uttryckte ”rädsla och oro” över heterosexuella kollegors reaktioner och kalkylerar med risker kring att ”komma ut”.
– Det innebär att de inte är en del i gemenskapen. I vården är personalen så beroende av varandra så det här kan bli ett arbetsmiljöproblem, säger Gerd Röndahl i ett pressmeddelande från Uppsala Universitet.
Från patienthåll finns en spridd syn att sjukvården utgår från en heterosexuell norm.
– Till exempel beskrev en kvinna som lades in för buksmärta att hon talade om för sköterskan att hon levde lesbiskt och alltså inte behövde ta graviditetstest. Sköterskan blev perplex och svarade att graviditetstest var rutin. Därmed förmedlar hon åsikten att alla egentligen är heterosexuella, berättar Gerd Röndahl.
Men sin avhandling hoppas Röndahl att bögar och lesbiska blir synliggjorda inom svensk sjukvård
– Personalens osäkerhet inför det okända kan leda till ambivalens och osäkerhet trots en i grunden positiv attityd. Det kan leda till missuppfattningar och undvikande beteenden. Vårdpersonal bör lära sig att kommunicera på ett mer naturligt sätt om och med ”det annorlunda” och vara medveten om vilka normer som förmedlas via ordval och beteende, säger Gerd Röndahl i pressmeddelandet.

http://publications.uu.se/theses/abstract.xsql?dbid=5730

Källa: Avhandlingen

Publicerad: 2005-05-03 16:43:38