Hatbrott

Reaktionerna efter informationen om att det mord på en 15-årig i södra Stockholm motiverades med hat mot homosexuella är starka.
På kort tid har grova mord på homosexuella uppmärksammats i Sverige. Tidigare i år var det mordet på Bengt Janson, känd från TV-programmet Antikrundan, som mördades av en 29-årig man. Mannen uppgav i rättgång att det var Jansons sexuella närmanden som fick honom att knivhugga honom totalt 23 gånger.
Den 4 maj faller domen mot 29-åringen.
Mordet på den 15-årige pojken i södra Stockholm visar sig nu, i samband med att åtal väckts, motiverades av att den åtalade 13-åringen säger sig hata bögar.
Mordet skedde den 16 februari. Såväl den mördade 15-åringen som 13-årigen och en 15-årig kamrat till honom gick på ett behandlingshem i närheten av mordplatsen.
Enligt uppgifter i Expressen skall 13-årigen ha nazistiska sympatier och i förhör har 13-åringen berättat att han hatar homosexuella.
Såväl 13-åringen som hans 15-årige kamrat erkänner i förhören att de har misshandlat den avlidne pojken och att de bägge ”hyser hat” mot homosexuella. De skyller dock på varandra och det är den yngste som kunnat pekas ut för mordet.
I ett uttalande från RFSL kommenterar dess ordförande Sören Andersson åtalet.
– Mordet på femtonåringen är ett vidrigt betyg på samhällets bristande insatser i kampen mot homofobin, säger han.
Han understryker att så många som 51% av HBT-män och 53% av HBT-kvinnor utsatts för brott på grund av deras sexuell läggning. 1996 var samma siffror 28% respektive 20%.
Även miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och riksdagsledamoten Ulf Holm uttalar sig idag med anledning av att åtalet väckts.
– Hatbrotten mot homosexuella, bisexuella och transpersoner har ökat och nu krävs att samhället sätter in mer insatser för att motverka våldet. Samhället har misslyckats totalt när en homosexuell femtonårig berövas livet bara för att han var homosexuell, säger Peter Eriksson.
Ulf Holm tar upp vikten av en genomgång av landets läromedel, något som partiet drev och fick igenom i årets budgetförhandlingar.
– Homofobin måste nu bekämpas på allvar. Skolan har ett stort ansvar för att ge eleverna kunskap i HBT- frågor. Samtidigt är det viktigt att lärare har HBT- kompetens att förmedla i undervisningen, menar Ulf Holm.

Publicerad: 2005-04-26 18:14:16