TV

Under två veckor i sommar ska nio skandivaviska bögar skickas på militärläger á la lumpen och drillas i olika tuffa övningar. Därefter ställs de mot ”riktiga” militärer.
Idén kommer från Danmark där man har konsulterat ”vanligt folk” som fått komma med idéer till TV-program.
Tre svenska killar ska ihop med tre danskar och tre norrmän delta i programmet och i dagarna inleds castingen av deltagarna. I dagens Aftonbladet kritiserades programidén av Homo-bi och transpersoner i försvarets (HOF) ordförande Krister Fahlstedt:

-Det här är en fullständigt befängd idé och en aningslös lek med fördomar. ”Gay army” är ett slag i ansiktet på oss som arbetar för att göra försvaret till en tryggare arbetsplats. Jag kan inte se hur det här skulle vara en kul idé, och jag tycker ändå att jag besitter en stor portion självdistans och humor.
Krister Fahlstedt vill inte kasta någon skugga på de som söker till programmet och lägger helt ansvaret på Kanal5 och dess programchefer:
– Det är en patetisk idé och jag kommer att göra allt för att stoppa att programmet blir verklighet.
Men är det inte en fara med att uttala sig om ett program man inte sett?
– Jag kan se att vissa kan ana ett visst underhållningsvärde i det här, men det är tillräckligt jobbigt för HBT-personer inom försvaret som det är idag och nu ska de dessutom behöva kämpa mot det här programmet. Det finns en bild hos många om att homosexuella, bisexuella och transpersoner inte är lämpade som soldater. Dessa personer kommer bara få vatten på kvarn av det här programmet.
Kommer du att titta?
– Ja rent professionellt kommer jag att bli tvungen att se det. Men först ska jag göra allt för att stoppa det.

Helena Roslund är pressansvarig på Kanal 5 som ska sända programmet. Hon säger att hon fått både negativ och positiv respons sedan idén kom ut och berättar att det ska vara ett ”feel-good”-program som ska underhålla:
– Det här är samma snack som inför ”Tjockholmen”. Folk trodde att det skulle förnedra deltagarna. Istället kände man verkligen för deltagarna när man såg programmet och det blev en succé. Jag lovar att det kommer att bli ett värdigt program.

Men är det inte svårt att lova det innan programmet är gjort. Idén är ju aldrig utförd tidigare?
– Nej, det tycker jag inte. programmet kommer att göras med glimten i ögat och ska underhålla. Det intressanta med idén är kontrasterna. Att människor som inte gillar att ta i får agera i en miljö där de blir tvugna att göra det.

Men varför just bögar? Det hade väl funkat lika bra med heterosexuella killar eller tjejer som är otränade och inte gillar att ta i?
– Jo, visst. Men det här vrider allt ytterligare ett steg. Det är som sagt kontraster vi är ute efter. Det ska vara killar som det här är en utmaning för och som är otränade ”soffpotatisar”.

Men spär inte en sådan här programserie på vad visst folk har för fördomar om bögar som slapphänta fjollor?
– Nej, det tycker jag inte. Man kommer att se att det är ett kul och positivt program som gjort med glimten i ögat.

Magnus Nilsson är involverad i produktionen på MTV Mastiff och själv homosexuell. Han tycker att stormen kring programmet är överdriven:
– Någonstans kan jag tycka att hela det här med homoombudsmän som ska tycka saker, blir på en löjlig nivå. Det här handlar ju om vuxna människor som vet vad de gör. Och ofta brukar bögar kunna skämta om bilden av sig själva. Vi har tagit ord som fjolla, bög och fikus och gjort dom till våra egna. Man måste kunna skratta åt sig själv.
Magnus Nilsson menar vidare att hela projektet är tänkt med glimten i ögat och att man vill göra ett kul underhållningsprogram.
Men det är alltså nio fjollor ni söker?
– Ja. hade man castat nio straightactingkillar hade det ju inte blivit lika kul.

Publicerad: 2005-04-15 17:05:18