Film

Dwayne ”The Rock” Johnson är brottaren som blev skådis. Och han blev dessutom en framgångsrik sådan; ”Scorpion King”, ”Mumien 2” och ”Walting Tall” har alla gått riktigt bra på bio och befäst hans roll som inkomstbringande Hollywoodstjärna. På fredag har den samoansk/amerikanske skådespelarens nya film premiär och hans roll i ”Be Cool”(som är uppföljaren till 1995 års ”Get shorty”) skiljer sig från tidigare roller. Det är en stjärnspäckad komedi med Uma Thurman och John Travolta i spetsen, och Dwayne spelar en skön gaykille med artistdrömmar…

Berätta om din rollkaraktär Elliot?
– Elliot är en skön kille. Han är en riktig tuffing på dagen och tar gärna strid med allt och alla. På kvällen är han bara en skön gaykille som gillar att ta på sig sin cowboyoutfit och sina röda boots. Men har har konflikter inom sig och kan inte leva ut ordentligt och det blir tufft för honom…

Varför tog du rollen?
– Det var en roll som gav mycket. Jag kunde spela ut lite mer än vad jag kunnat göra i mina tidigare filmer. Jag ville ta en roll som inte kändes väntad och som innebar en utmaning. Dessutom är han en sång- och danskille som när filmen börjar är lite osäker på sig själv men som växer under filmens gång och blir ett stolt homo.

Var det svårt att spela gay och var du rädd för folks reaktioner, både från gaycommunityt och utifrån?
– Nej, absolut inte. Jag tror att den publik som ser mina filmer gillar Elliot också. Målet har hela tiden varit att underhålla och inspirera. Med Elliot ville jag spela en så skön och vanlig kille som möjligt som råkade vara gay. Jag ville inte att det skulle bli som en ”Saturday night live”-sketch eller på något sätt driva med homosexuella.
Det är en väldigt viktig roll för mig och jag hoppas att man ser att Elliot har ett stort hjärta även om han kanske framstår som lite väl utåtagerande. Han är bara väldigt…äkta och sådana som han finns det gott om i Hollywood.

Vad hämtade du inspiration från?
– Jag kunde plocka en del från mig själv eftersom jag själv är en ständigt växande skådespelare. Dessutom har jag haft en massa positiva gayinfluenser i mitt liv och min mentor ex-brottaren Pat Peterson har sedan många år varit mig mycket nära. Han är en stark, ärlig och rak man och stolt homosexuell. Eftesom han också brottats tidigare har jag såklart hämtat mycket av inspiration från honom.


Elliot sjunger i filmen…
-Ja, det var skönt att köra rollen fullt ut. Det var min idé att han skulle älska Loretta Lynn och sjunga en av hennes största gaylåtar; ”You aínt woman enough to take my man”. En skön gaykille som Elliot ska väl sjunga en riktigt gaykilles favoritlåt (skrattar).

…och han dansar…
– Ja, i slutet av filmen är han precis så fri som jag kan tänka att man känner sig när man är tillfreds med sin sexualitet exploderar han ordentligt. Dessutom lever han ut sin dröm om att stå på scen och underhålla, och det var otroligt befriande att dansa loss inför massor av människor.

…och du har hår!
– Ja, till skillnad från mina andra filmer och mitt vardagliga jag så kör jag med en stor afro. Det var rätt mycket pyssel innan jag ”blev” Elliot varje dag. Till skillnad från John Travolta som antagligen tog på sig kläderna och så var allt klart (skattar).

Har det varit en tuff väg att gå från brottare till skådis, kan inte vara så lätt att bli tagen på allvar, va?
Nej, men jag var beredd på det. Och jag visste att jag fick göra en massa popcornaction som ”Scorpion King” och ”Mumien 2” innan jag blev erbjuden en roll i en film som ”Be Cool”. Plus att jag givetvis var tvungen att ta en hel del skådespelarlektioner, och det gav resultat uppenbarligen.

Och precis som med alla andra skådisar som spelar gay snackas det om Dwaynes sexualitet. Och nej, han är lyckligt gift och har en fyraårig dotter:
– Det är så löjligt att man inte ska kunna stötta gaysamhället eller spela en gayroll utan att det måste snackas om att man är gay eller inte. Jag är jättestolt över att folk gillat det jag gör i filmen och en av de personerna som betyder mest för mig är gay. Men det behöver inte betyda att jag är det. Alla homosexuella skådespelare spelar ju inte bara homos…

Publicerad: 2005-04-13 00:00:00