Årets TV-program?

Ibland blir TV-serier en blixförälskelse. Desperate Housewives är definitivt en sådan. Bara Falcon Crest, under sina glansdagar, har fått mig att på liknande sätt längta efter nya avsnitt. Man älskar varje karaktär och vill hela tiden se mer. Den 29 mars börjar Kanal 5 visa serien om de boende på Wisteria Lane, en gata i ett bostadsområde någonstans i USA. En dag skjuter hemmafrun Mary-Alice sig i huvudet och hennes berättarröst vägleder därefter tittarna.
Jag har sett femton avsnitt och älskar varje sekund. Tänk er Sex & The City-starka kvinnor, Dallas-drama, Twin Peaks-mystik, och repliker vassare än en nyslipad kniv – i en och samma serie. Mary-Alice har fyra väninnor som är i fokus när vi besöker Wisteria Lane:
Bree Van der Kamp, snabbtänkt och tvångsmässig pysselfru som är medlem i vapenförbundet och villig att hålla ihop familjen till varje pris. Marcia ”Melrose-Kimberly” Cross gör ännu en TV-historisk roll. Klassisk Bree-kommentar:
Bree: ”To be honest, the only thing I don’t like about sex is the scrotum. I mean, obviously it has its practical applications but I’m just not a fan”.
Susan Mayer, ensammamma med tonårsdottern Julia som hon är mer kompis än mamma åt. Klumpig och velig, men lätt att gilla och förstå. Ordväxling mellan mor och dotter:
Julia:” When was the last time you had sex? ”
(Susan stops what she is doing)
Julia: ”Are you mad that I asked?”
Susan: ”No, I’m just trying to remember”.
Lynette Scavo är fyrbarnsmamman som ångrar att hon valde hemmafrulivet istället för karriären och får nu uppfostra fyra killar under sexårsstrecket medan mannen jämt jobbar. Tålamod är inte hennes starka sida och hon jävlas med såväl uppnosiga myndighetspersoner som sina ungar. Lynette-replik:
Lynette:” Why don’t I just put them back in me and cook ‘em until they’re civilized?”
Gabrielle Solis är den uttråkade lyxhustrun som har en affär med den 16-årige trädgårdsmästaren. Hon hatar sin svärmor ”Mama Solis”och jävlas gärna med sitt hembiträde Yao-Lin:
Yao Lin: ”I don’t like lies”.
Gabrielle:” Yeah, well I don’t like your ironing. So there”.
Lägg därtill gatans slampa Edie Britt, skvallertanten Mrs Huber och bossiga grannfrun Maisy Gibbons. Seriens skapare Marc Cherry har sagt att hans avsikt var att göra en mörk parodi på den övre medelklassens förortsliv och könsroller. Idén föddes när hans mamma bekände för honom att hon efter ett långt liv i markservice kände förståelse för Andrea Yates, mamman i Texas som dränkte alla sina barn!
Cherry är öppet bög, och hans serie har även fångat männen, hela 45% av seriens tittare i USA är män. Huruvida det finns en gaykaraktär i serien kan Marc Cherry inte berätta.
– Kanske kommer ett homo dyka upp, kanske finns personen redan där….

Torget visar seriestarten från Kanal 5 mellan 21.00-22.00

Publicerad: 2005-03-29 00:00:00