De allra flesta förbund har inte ens börjat ta i frågan. Jag får ofta höra från fackledningar att de inte har hört talas om att det skulle vara några problem, de har nog inga homo- eller bisexuella medlemmar och om de har det så verkar de inte ha några problem.
– Fackets frågor måste komma underifrån, från medlemmarna, sa TCOs ordförande Sture Nordh, under debatten Företräder facket flator och bögar? som hölls under Almedalsveckan i somras. SACO: s ordförande Anna Ekström och LO: s andre vice ordförande Ulla Lindkvist höll med. Visst kan centralorganisationerna och förbundsledningarna försöka föra upp frågan om diskriminering på grund av sexuell läggning eller könstillhörighet på dagordningen. Men vad spelar det för roll om kunskapen och insikten om allas lika värde och rättigheter inte når ner till arbetsplatsnivå? Inte hjälper det den förtryckta flatan, bögen som stannar kvar i garderoben eller transpersonen som fortfarande omnämns som ”han” trots att hon bytt kön.

Även om utbildningsinsatser har påbörjats på många håll, finns det mycket kvar att göra.
Facket behöver öka kunskapen om homo- och bisexualitet samt könstillhörighet. Vi måste bli effektivare på att bevaka att lagen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, efterlevs. Dessutom måste vi genom olika insatser öka medvetenheten om att diskriminering på grund av sexuell läggning och könstillhörighet ofta förekommer både på arbetsplatser och i samhället i stort. Det handlar om att alla ska kunna känna att de har förtroende för facket även i frågor som rör diskriminering på grund av sexuell läggning eller könstillhörighet.

Vi vet att många homo- och bisexuella samt transpersoner inte känner förtroende för sina lokala företrädare. Inte ens på central facklig nivå kan man alltid räkna med att bli behandlad med förståelse och respekt eller möta någon som kan frågorna. Många som känner sig utsatta på sin arbetsplats vänder sig därför hellre direkt till HomO eller JämO (diskriminering på grund av könsidentitet/uttryck). Det tycker jag är sorgligt.

Alla människors lika värde är ett centralt fundament för den fackliga rörelsen. Det är därför en överlevnadsfråga för facket att vi tillsammans förmår att arbeta mot diskriminering och för förändring av nedvärderande attityder mot utsatta grupper.
Jag vill därför uppmana Dig som läser det här att kontakta Din fackliga organisation och påpeka hur viktigt det är att fackliga företrädare har hbt-kompetens. Kräv att såväl lokala som centrala fackliga företrädare ska gå kurs så att de bättre kan förebygga diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet och att de kan agera med kraft om diskriminering skulle förekomma. Låt inte de fackliga organisationerna tro att de inte behöver bry sig. Gör din röst hörd!

Publicerad: 2005-03-18 19:58:05