Inspelning i höst:

Hej och grattis Mian! Smuklubbens skamlösa systrar ska bli film – berätta?
– Tack, det här känns nästan helt ofattbart! Efter att boken kommit ut fick jag flera förfrågningar om att göra film av den. Så många som 8-9 stycken hörde av sig, och gör det fortfarande för att höra om jag har sålt rättigheterna.
Och det har du alltså gjort nu?
– Ja, till Nordisk film. Jag mötte producenten Anne Ingvar och fick ett enormt förtroende för henne. Hon har tidigare producerat Tsatsiki-filmerna och dem gillar jag, de har en värme som tilltalar mig.
Vem ska spela My?
– Ingen aning! Just nu letar man efter regissör, manusförfattare och skådespelare.
Du är inte sugen själv da?
– Haha! Nej, du jag har inga sådana talanger! Det är viktigt att det blir rätt folk som gör rätt saker, och jag är ingen skådespelare.
Redaktör Örhman låter hälsa att Brad Pitt nog skulle passa i rollen som bokens redaktör Andersson…
– Haha! Det låter skitbra, jag lägger in en brasklapp om det bums!
Känns det läskigt att boken blir film?
– Inte alls! Jag är bara så jublande glad över detta! Det ska bli skitkul!
Vad är dina förhoppningar med detta projekt?
– Som författare vill man ju kunna känna igen sig i filmen, men samtidigt måste man komma ihåg att film och litteratur är två helt olika saker. Jag har fullt förtroende för att producenten Anne Ingvar kan få fram även bokens lite allvarligare undertoner, så att det inte blir en renodlad slapstick-komedi.
Producenten Anne Ingvar planerar att påbörja produktionen till hösten. Om ”Smulklubben” säger hon:
– Det är som att få tag i en ny historia om Bridget Jones, men med långt större skärpa. Samtidigt som Lodalens bok är sprudlande rolig så har den både politiska och könspolitiska undertoner eftersom den utspelar sig i en lesbisk miljö och ofta försätter huvudpersonen i extrema situationer.

”Smulklubben skamlösa systrar” röstades fram av QXs läsare till Årets Bok på Gaygalan 2004. Förutom svenska är den översatt till danska och norska.

Publicerad: 2005-03-18 16:10:18