Melodifestival 2005

Okej. Vad kan man säga? Inte ens andrahandsfavoriten vinner. Nu finns bara en sak att göra. Avskaffa de där TV-tanterna och gamla gubbtjuvarna i juryn.
Vad tänker de med? Förlåt, men jag kan inte se hur Martin Stenmarcks låt är ”internationellt gångbar” mer än att titeln är en amerikansk spelstad.
En mjäkig showlåt som faller platt om man inte ser sångaren, vinner svenska festivalen.
Martin Stenmarck är en föga väntad vinnare och inte heller en värdig sådan. Låtmässigt, vill jag tillägga. För Stenmarcks show är snorbra, han har en fantastisk röst och han ÄR fantastisk snygg. Och nu är det bara att hoppas att herr Stenmarcks charm får Europa på fall. Så, Europas kvinnor och bögar; hoppet om vår schlagerframtid står till er.
När Eurovision nu växt och vi tvingas kvala om vi inte håller oss topp-tio är det här inget annat än en lite chock. Hur ska stolta Schlagersverige kunna se resten av Europa i ögonen med den här snygga men ack så trista representanten?

Jag kan inte se någon annan lösning än att se över den där juryn som sitter och firar med en termos kaffe och ett gäng dammsugare när deras favorit har vunnit. Vad är det här för människor? Hur är de tillsatta? Jag vill veta vilka de är. De ska ta fram ett internationellt gångbart nummer, inte en pausnummerlåt som får oss att kvala nästa år. Och tro mig, så blir det.

Annars då?
Alla deltagare skötte sig bra, bara Linda Bengtzing missade första ordet i första versen, men sjöng snyggt över misstaget. Hennes sistaplats spelar nog ingen roll eftersom hon oväntat fick en biljett till Globen.
Alcazar gjorde ett kanonframträdande och tredjeplatsen var en snygg upprepning från 2003.
Caroline Wennergren skrällde till lite och blev femma. Hon har en ordentlig karriär framför sig, den lilla Mölnycketösen.

Shirley Clamps låga poäng av folket var också oförståelig. Hur kunde hon få så lite? Hon gnistrade ju som tusan under sändningen och låten är bra mycket mer vinnare än Stenmarck. Shirley måste komma tillbaka nästa år!

Sammanfattningsvis är Nannes andraplats vad folk kommer att minnas av 2005 års final. Hur en hemlig jury körde över folkets favorit och såg till att en helt oväntad deltagare tog hem segern..

Och ja, jag vet det finns säkert flera av er därute som gillar låten. Och tro mig, jag är glad för att er favorit vann. Och jag är fantastiskt glad för Hurricane-gänget som står bakom låten och för Martin och hans dansartjejer. Men likväl tror jag inte att vi har någon chans i Europafinalen, vilket är det främsta syftet med att ta fram en vinnare.

Slutresultat:

1. Martin Stenmarck ”Las vegas”
2. Nanne Grönvall ”Håll om mig”
3. Alcazar ”Alcastar”
4. Shirley Clamp ”Att älska dig”
5. Caroline Wennergren ”A different kind of love”
6. Jimmy Jansson ”Vi kan gunga”
7. Sanne Salomonsen ”Higher ground”
8. Fredrik Kempe och Sanna Nielsen ”Du och jag mot världen”
9. Linda Bengtzing/Nordman ”Alla flickor/”Ödet var min väg”

Publicerad: 2005-03-12 22:25:26