Melodifestival 2005: Växjö

När två låtar återstod, Annelie Rydés ”Så nära” och Caroline Wennergrens ”A different kind of love” var det nog många som trodde att comebackande Rydé skulle gå direkt till Globen. Men överraskningen var total när det var Mölnycketjejen som tog sig vidare och Annelie fick packa väskan. Större skräll har vi inte sett sedan Sanna Nielsen tog Alcazars givna finalplats i delfinalen i Göteborg 2003.
Otroligt kul för Caroline som du såklart kan läsa mer om i QX Mars som ligger ute just nu.
Annelie var givetvis besviken, men skrattade ändå åt hur nyckfull TV-publiken kan vara. Men vänta er ingen revansch de närmasta åren. Nu tar Rydé en paus från schlagern ett tag, berättade hon.

Annelie kostade på sig ett leende för QX.

Som jag sa var Nanne given bland finalisterna. När den lilla ABBA-svärdottern tog sig ut i publiken fixade hon bra många extraröster till nästa lördagsfinal. Nanne är en fantastisk artist och jag ser henne gärna som Ukrainaresenär under våren. Låten har en puls som skulle kunna frälsa Europa…

Mathias Holmgren gjorde mycket bra ifrån sig under tävlingen och fick en ”Andra chansen”-biljett för besväret. Jag tycker fortfarande att hans låt är lite skum, men refrängen är apstark. Han blir farlig i morgondagens ”sista chans”.
Det kan även Katrina och hennes namnlösa band bli. Tyvärr. Folk minns alltid det senaste, även om det är en skramlig rockblaffa alá Meatloaf. Men Alcazar, Linda Bengtzing och tidigare skrällen Cameron Cartio blir tuffa utmanare om en Globenbiljett. Både tror och hoppas jag.

Föga överraskande var väl att Rickard Engfors och Date åkte ut. Patrik Rasmussen var stark i en hyfsad ballad, men för att en ballad ska ta sig vidare måste det vara en LaGaylia vid micken och ett i övrigt svagt startfält. Men Patrik har ändå visat sig vara en sångare av rang. Rickard Engfors gjorde en fantastisk show men hade som sagt en låt som var allt annat än fantastisk. Men han måste också vara nöjd eftersom Sverige sett honom gnistra i ett nyskapande shownummer. B-Boys international var för tuffa för svenskarna, men kommer nog få en skön liten hit bland dansande kids i Sverige. Okej-dagen nästa?

Jag är faktiskt glad att jag tippade fel med Caroline. Sådana här skrällar är bara bra för Melodifestivalens fortlevnad. Men mina rätt i ”Andra chansen” och Nanne och de flesta av de utslagna, gör nog att jag ändå får behålla jobbet som schlagerreporter ett tag till.

…och….glöm det där med Micke Leijnegård har en okej sångröst. Jag måste ha ätit valium under genrepet igår.
…och…ge festivalkören ett eget nummer att tävla med nästa år. De rösterna knäcker det mesta i Sverige idag och ingen är ju ful heller. Såg man dessutom Jenny Peterson uträtta storverk med förra veckans flopp ”Om natten” vet man att de här fem sångarna skulle gå direkt till final i rätt nummer.

Publicerad: 2005-03-05 22:25:40