Melodifestival 2005: Växjö

Sista deltävlingen. Och det här är inte Malmö 2004. Det räcker med att säga så, så fattar ni vad jag menar. Men det är en schysst deltävling med några halvbra nummer och en solklar vinnarlåt. Och att döma av publikens reaktioner på genrepet blir det Nanne som står som delsegrare i morgon.

Först ska jag krypa till korset. Jag var en av alla dom som skrattade åt Nanne Grönwall som årets första jokerval. Visst är hon en skicklig sångerska och underhållare, men var hon verkligen det bästa Sveriges kvinnliga låtskrivare hade att erbjuda? Japp, säger jag nu med facit i hand. Hade jag vetat vad juryn vetat, hade jag också utstått gliringar om Nanne-valet eftersom jag vet att ni alla får höra en kanonlåt senare.
Låten fru Grönwall tävlar med, är ett stycke lysande poprock med en basgång som borde få eka i de ukrainska bergen när det är dags för Eurovisionsschlagerfestival. ”Håll om mig” börjar med ”Does your mother know”-riff och brakar sen loss med Sveriges Tina Turner i en refrängstark poplåt. Dessutom är jag beredd att gå så långt som att påstå att Nanne inte är helt olik Lena PH ifråga om scensäkerhet, röst och klädval.
Nanne MÅSTE gå vidare om det finns någon rättvisa här i världen.

Sen. Annelie Rydé gör en klassisk Skaraschlager i ett fantastiskt skojstarkt nummer signerat Hans Marklund(som iscensatte Lenas stativdans förra året). Annelie flirtar och sjunger i ett nummer där det sexiga tillbehöret nu är en milslång fjäderboa. Förra året blev det ”Andra chansen” och i år…vet inte…
Alltså, låten är bra och medryckande. Men hennes sega start på en divan är väl inte vad man vill se? Men det kan å andra sidan bli hur bra som helst i TV.

Meh? Homosarna då, undrar ni?
Jo, Mathias Holmgren och hans ”Långt bortom tid och rum” är en okej poplåt men oroväckande omedryckande. Mathias debut som soloartist i schlagersammanhang borde varit med en bättre låt än så här. En märklig popdisco som har en stark refräng men bleka mellanpartier. Visst, Mathias är snygg på scenen och har tagit med sig tre glada jäntor i blått, men…varför är låten inte bättre?
Rickard är spektakulär och lysande på scenen. Men låten är bedrövlig.Katrina skuffas undan för sin anonyme kollega i en halvtaskig Meatloaf-låt. Och Patrik bevisar att han är en sångare att räkna med. Rysningsvarning!(på ett positivt sätt…)

Sämst är programledaren Micke Lejnegård som fått förtroende att leda programmet med Kayo(som är underbar). Har han inte repat något alls? Plus, han är stel som en pinne i sina sångnummer(trots att människan faktiskt har en okej sångröst…).
Men Afrodites mellanakt är det bästa som setts i pausunderhållningsväg de här festivalveckorna…

Betygen

QX QX QX QX


Nanne/”Håll om mig”
Nanne måste gå till Globen! Låten är stark och skulle ha chans i Ukraina. Medryckande direkt! Iklädd en persikofärgad klänning som påminner om Lenas från förra året ,svassar den lilla sångerskan med jättehåret och jätteögonen runt på scen som aldrig förr. Tuff, sexig, underhållande och med två kurviga körtjejer som till och med skulle kunna få mig straight för en natt. Nanne går till Globen. Annars bär jag hennes ”Avundsjuk”-öron tills Nannes Sound Of Music-kollega Angelique gör comeback i schlagersammanhang.

QX QX QX


Annelie Rydé/”Så nära”
Annelie Rydé satsar på en traditionellt schlagernummer som skriker ”jag-ska-till-Globen” lång väg. Och dit kommer hon kanske. Runt om i landet kommer folk utbrista ”Äntligen” när det just äntligen kommer en riktig schlager efter tre veckors musikaliska experiment, ordsnubblande Arjor och tuttkupper. Dessutom är Hans Marklund ett geni. Knepet med en boa som Annelie gnider sig emot till den dubbelbottnade texten är fantastiskt.


B-Boys International feat. Paul M/”One step closer”
Paul M och hans B-iga killar gör en cool låt som nog kan få en del glada till dansgolvet i sommar. Det här är låten som 6-åriga killar vill mima till när tjejerna på dagiset ska leka schlagerfestival. Klart man vill vara som coola B-Boys. Sen älskar jag låtar som bara stannar upp mitt i alltihopa. Lysnade. Men här är den nog för knivig och modern för att ta sig vidare. Kanske. Skjutglade rapparen Peter och hans kollegor är dessutom tuffa i kostymer och ser snyggast och enhetligast ut på scen ikväll. Kvällens skrällvarning?


Mathias Holmgren/”Långt bortom tid och rum”
Konstig låt men bra sångare skulle jag sammanfatta det hela. Dans är inte Mathias starka sida men han sköter sig bra med några klassiskt bögiga schlagergester. Refrängen är riktigt bra men versen är helskum och låten dör nästan emellanåt. Schlagerkillen Mathias hade förtjänat bättre i sin solodebut i schlagern. Men han är omtyckt och det kan göra susen. Andra chansen?


Caroline Wennergren/”A different kind of love”
Caroline har satsat på ett soundtrack till vinterns alla middagar och mingel. Står du i köket under låt sju blir det garanterat ett extra mått kärlek i gryatan med den här låten i bakgrunden. En soft och vacker bossapoppig jazzlåt som kommer att älskas av alla som slagit sig ner i soffan för att håna Skara-schlager. En snygg manskör backar upp Caroline som dessvärre rotat i forna schlagergarderober efter nåt att ha på sig. Rött och svart!Rött och svart vet vi alla hör 90-talet till. Den röda glitterklänningen med tramsig capé luktar billig metervara lång väg. Men jag avviker. Låten är kalasskön, men för mesig när Gunilla Grogg i Grottköping vill höra schlager och inte nån jazzlåt.


Date/”När änglarna viskar ditt namn”
En schlagerballad enligt mest uttjatade receptet har Date begåvats med. Men sångaren Patrik Rasmussen lyfter den bra många snäpp med inlevelse och en stark röst. Den kan i stil med LaGayliasballad ta sig vidare, men faller antagligen på att det finns mer omedelbara låtar.
Bonus för den som gillar att irritera sig på saker:
1. Trummisens frisyr är inte av den här världen
2. Den oklädsamma blå kostymen Patrik tvingats på är inte snygg.

QX QX


Katrina & The Nameless/”As if tomorrow will never come”
Men hur gick det här till?Katrina får knappt sjunga någonting när hennes anonyme bandkollega tar över den här Meatloaf-rockaren. Vad man kanske tippat som vinnarkandidat innan känns nu som en ljummen femteplatsare, kanske till och med direkt ut. Det riffas med gitarrer och skrålas, men det blir aldrig en riktig åt.
Skramlig Meatloaf-pastisch som bara känns som en gäspning och ett hån mot oss som väntat oss en ny ”Love shine a light”.


Rickard Engfors/”Ready for me”
La Engfors och hans operadiva Katarina gör ett F-A-N-T-A-S-T-I-S-K-T nummer. Och precis som utlovats innehåller det magiska danssteg, ursnygga showkläder och brilljant scenografi. Men låten är F-R-U-K-T-A-N-S-V-Ä-R-D. Tyvärr. Men som Rickard tidigare har sagt så är han inte här för att vinna, utan för att visa upp sig. Och efter lördagen kommer hela Sverige fatta att det är SÅ HÄR dragshow ser ut 2005. Låten? Jean-Pierre Barda-aktig pratsång av läckre Rickard till ett hysteriskt synthigt beat, där Katarina refrängsjunger en trist operatrudelutt. Fem QX för framträdandet och en för låten.

Mitt tips:
Globen: Annelie Rydé och Nanne
Andra Chansen: Katrina och Mathias Holmgren
5:a: B-Boys
Ut: Caroline Wennergren, Date och Rickard Engfors

Publicerad: 2005-03-04 23:00:00