Melodifestival 2005:Skellefteå

Jaha, då var även deltävling nummer tre över, och även denna bjöd på en skräll. Jessica Folckers segertippade ”Om natten” åkte redan i kvalet. Trist på en så bra låt, kan jag börja med att säga.

Att Jimmy Jansson tog sig direkt till Globen var väl det mest väntade någonsin i en svensk delfinal. Jimmys effektiva poplåt ”Vi kan gunga” drev igång publiken ordentligt och vågar man gissa att tusentals tjejer skrek sig hesa innan det stod klart att energiska Jimmy fått en Globenbiljett.
Martin Stenmarcks ”Las Vegas” är en okej låt men ingen schlagervinnare. Och bara för jag tippade den som vinnare kan jag säga att jag är helt övertygad om att herr Stenmarcks utseende tog honom en bra bit på vägen…Det kommer hitlistorna visa längre fram, låten blir platt på platta. Men scenframträdandet är otvivelaktigt klockrent och det lär bli både ”Allsång på Skansen” och annat folkkärt för den redan populäre hunken.


Jessica var besviken med placeringen men nöjd med framträdandet.

Angående Jessica tycker jag fortfarande att den är bästa låten den här deltävlingen. Men som min pojkvän messade mig efter omröstningen; allt annat var katastrof.
Den långa tantklänningen från prärien passade inte låten, frisyren var oklädsam(Baccarasvampig sidbena) och visst att hon varit sjuk; men det är en poplåt och inte någon svepande ballad som Jessicas scenspråk tycktes säga. Var var de läckra dansstegen? Bortsett från det ÄR det en bra låt, och Jessica som annars är hur snygg som helst borde fått en bättre stylist…
Jessica satt och log efter tävlingen och torkade inga tårar.
– Det är klart att jag är besviken, men det gick som det gick, sa hon och berättade att ett schlagerdelatagande bara blir aktuellt igen om hon får en lika bra låt.
– Men den kommer funka bra på skiva, gissade hon.

Att NaNa gick vidare var inte oväntat. Donnan flammade snyggt på scenen och hon startade tävlingen säkert. Hon kan komma att bli en liten favorit inför ”Andra chansen”.
– Jag är supernöjd och gav allt. Men vad nervöst det var innan de ropade upp vilka som gått vidare, berättade hon och sa att hon inte kollat tidingarnas omdömen alls.
– Det är bättre att inte titta i pressen, och bara köra. skrattade hon.

Och så till LaGaylias urtrista ballad. Jag anade små tendenser under genrepet att den skulle kunna gå hem. Men Robert Wells-effekten biter sig tydligen fast och nästa år blir det succé för Little Mike och Tito Beltran när de schlagerdebuterar(obs! ironi).

Flopp för K2 feat.Alannah och Kwanzaa såklart. Inget att säga där. Bara Alannahs högtalarbensprattlande måste skrämt bort ett otal tittare.
Och rappande Ayesha överlever och målet att visa upp sig för 3 miljoner svenskar är uppnått.

Nästa vecka är det dags för Växjö och ett gäng tävlingssugna homosar. Kan förra årets sista deltävling upprepas i fråga om låtstyrka och färgglada framträdanden? Richard Engfors lovar i alla fall att stå för det senare…

Publicerad: 2005-02-26 22:33:44