Oscar 2005
Den 77:e Oscarsgalan i ordningen sänds live i Sveriges Television i natt. Där amerikansk TV har reklaminslag får vi njuta av Göran Everdahls kunniga inlägg om allt som rör filmer och filmfolk, tillsammans med ”Kulturnytts” Malin Jacobsson.
Den mest spännande Oscarsuppgörelsen, för oss svenskar, blir givetvis årets utländska film-utdelningen där Gaygalevinnaren ”Så som i himmelen” tävlar mot fyra andra icke-engelskspråkiga filmer. Efter förra årets förlust för ”Ondskan” i samma kategori vore en vinst ljuvlig, men konkurrensen är stenhård och en vinst är inte att hoppas på. Vi har kollat på de största klasserna och gett oss på att förutse vilket namn som kommer efter meningen…”and the Oscar goes to”…..
Bästa film
The Aviator
Finding Neverland
Million Dollar Baby
Ray
Sideways
QX säger: Den mest prestigefyllda kategorin är svårast att tippa. Peter Pan-dramat ”Finding Neverland” vinner inte eftersom den inte setts av en stor amerikansk publik och inte heller vunnit så många filmpriser. Så den är chanslös. ”Ray” är en fantastisk film och har setts av stor publik, men är ”för enkel” för de röstande i ”Akademin”, så bort med den. ”Sideways” är en liten film som gått riktigt bra i USA men den är för smal i sammanhanget, så den tar vi också bort. Det är nästan alltid STORA filmer(med alla mått mätt) som vinner det här priset. ”Million Dollar Baby” är ingen stor film egentligen, men den vinner troligen över ”Aviators” pompösa historia om flygmagnaten Howard Hughes. Om inte ”Akademin” känner att massnominerade ”Aviatior” ändå fötjänar att prisas, och det här kan konstigt nog bli en av de få stora kategorier som filmen tar hem…
Bästa skådespelare
Don Cheadle, Hotel Rwanda
Johnny Depp, Finding Neverland
Leonardo DiCaprio, The Aviator
Clint Eastwood, Million Dollar Baby
Jamie Foxx, Ray
QX säger: Alla herrarna har varit nominerade i olika sammanhang för sina roller i repektive filmer under otaliga filmprisgalor de senaste månaderna. Johnny Depp är dessutom nominerad i denna tunga klass för andra året i rad. Leo, som inte nominerades för ”Titanic” konstigt nog, hade i vanliga fall fått priset eftersom ”Aviator” är en typisk Oscarssaga(icke samtida biografi om man med psykproblem och smak för äventyr och kvinnor). Men Jamie Foxx har levererat sitt livs rollprestation som nyligen avlidne Ray Charles. Jamie Foxx har fått ett genombrott utan dess like och de som röstar i kategorin älskar en skådis som visar sig vara mångsidig (Jamie spelade i princip bara i fåniga komedier tidigare). Det blir upplopp i salongen om Jamie Foxx inte vinner, tro mig. Clintan skulle också kunna ligga bra till men…nej…det blir ”Ray”.
Bästa skådespelerska
Annette Bening, Being Julia
Catalina Sandino Moreno, Maria Full of Grace
Imelda Staunton, Vera Drake
Hilary Swank, Million Dollar Baby
Kate Winslet, Eternal Sunshine of the Spotless Mind
QX säger: Catalina är för ung och grön och för få har sett knarkdramat ”Maria full of grace”. Imelda har vunnit en del priser tidigare i år för rollen i abortdramat ”Vera Drake”, men är för gammal och ”oinne” för juryn som oftast prisar skönhet, snackabilitet och ungdom. Kate Winslet kommer inte vinna i år heller(nominerad för fjärde gången). Filmen anses för ”avantgarde”. Kvar blir Annette Bening som är fantastisk i filmen som speglar det nutida Hollywood bra, äldre skådespelserska hamnar i skuggan av yngre kollega. Men för få har sett och uppmärksammat filmen förutom kritikergrupper. Så allt pekar på att 1998 års gala upprepar sig, Bening(då nominerad för American Beauty) får se sig slagen av före-detta-Bevvan-skådisen Hilary Swank(då: Boys don´t cry.Nu:Million dollar Baby). Clint Eastwood-regisserade boxardramat om kvinnliga boxaren Maggie Doyle är en kritikerfavvo och Hilary har ungdomen, vunnit många tunga priser tidigare i år för rollen och dessutom har många amerikaner sett filmen. Hilary vinner.
Bästa manliga biroll
Alan Alda, The Aviator
Thomas Haden Church, Sideways
Jamie Foxx, Collateral
Morgan Freeman, Million Dollar Baby
Clive Owen, Close
QX säger: Först, fattar fortfarande inte Alan Aldas nominering. Han är typ med i 30 sekunder i lååååååånga ”Aviator”, plus att rollen inte utmärker sig på något sätt. Nomineringen känns väldigt han-är-gammal-och-har-gjort-mycket-nu-är-han-med-i-en-Oscarfilm-så-då-nominerar-vi-honom. Jamie Foxx vinner ju det större manliga skådispriset, så han får vika undan här och Morgan Freeman är för ”vanlig” som vaktmästare i Clintan-filmen. Thomas Hayden Chrurch är mest känd från gamla Kanal5-komedin ”Vingar” och såg ut som en vinnare när filmprissäsongen startade, men har gång på gång fått se sig slagen för andra, trots sin uppskattade looser med aptit på kvinnor i Sverigeaktuella medelålderskrisfilmen ”Sideways”. Kvar blir Clive Owen, som både vann Golden Globe och Screen Actors Guild-priser för sin roll i mörka relationsdramat ”Closer”. Han vinner här med.
Bästa kvinnliga biroll
Cate Blanchett, The Aviator
Laura Linney, Kinsey
Virginia Madsen, Sideways
Sophie Okonedo, Hotel Rwanda
Natalie Portman, Closer
QX säger: Laura Linney är duktig och brukar nomineras, men filmen om sexforskaren Kinsey är för kontroversiell och fick trots mycket förhandssnack bara en nominering.
Sophie Okonedo är för okänd, och ”Hotell Rwanda” om kriget i det afrikanska landet har gång på gång fått se sig slagen i filmprissammanhang. Natalie Portman vann en Golden Globe för sin roll och kan mycket väl vinna här med. Men före detta B-skådisen Virgina Madsen är precis vad juryn vill se hålla upp den gyllene gubben(återigen, från uträknad till hyllad är precis vad ”akademin” gillar). Men hon får se sig slagen av briljanta Cate Blanchett som är lysande som Katherine Hepburn i ”Aviator”. Cate som nominerats förr vinner äntligen i år.
Bästa Regissör
Clint Eastwood, Million Dollar Baby
Taylor Hackford, Ray
Mike Leigh, Vera Drake
Alexander Payne, Sideways
Martin Scorsese, The Aviator
QX säger: Vad som många innan prissäsongen trodde var ett givet Scorsese-år blev Clint Eastwood-ifierat. Scorsese tog sig an en för stor film som inte håller vad den lovar (jaja, trots att den är massnominerad här är den inte fantastisk). Clints lilla pärla ”Million Dollar baby” var bättre än många trodde och rullar på bra på amerikanska biografer. Clint har dessutom vunnit de två säkraste indikationspriserna i kategorin( Golden Globe och Directors Guild Awards), och har gjort Oscarsprisade filmer som ”Mystic River” och ” The Unforgiven”.
De andra tre vinner inte. Tro mig.
Bästa utländska film
As it is in heaven(Så som i himmelen)
The Chorus(Frankrike)
Downfall(Tyskland)
The sea inside(Gråta med ett leende)(Spanien)
Yesterday(Sydafrika)
QX säger: Tyvärr. Det blir en spansk segrare i år. Kritikerfavvisen och dödshjälpsdramat ”Gråta med ett leende” kommer att kamma hem vinsten här. Så Kay Pollack får nöja sig med att ha vunnit varenda pris det gick att vinna i Aftonbladets Filmprisomröstning. Så Micke Nyqvist behöver inte gråta för att han inte fick ledigt från Dramaten.
02.30 börjar galan i SVT men redan 22.15 börjar nedräkningen. 22.15 är det ”Välkomna till en natt med Oscar!” Malin Jacobsson hälsar välkommen. Reportage om Frida Hallgren och Michael Nyqvist.
22.25 blir det Hollywood Magic Night vilket är en dokumentär om Oscarspriset och de nominerade filmerna.
23.30 visas Ryan som är en kanadensisk Oscarsnominerad kortfilm om tecknargeniet Ryan Larkin som efter många års missbruk är tiggare på gatorna i Montreal.
23.45 visas en tidigare Oscarsnbominerad kortfilm, 7:35 de la manana. En kvinna äter frukost på fiket varje dag. Men en morgon väntar gäster och kypare på henne i andlös tystnad. Ingen rör sin frukost. Plötsligt brister man ut i sång….
23.55 Vem ska vinna?
Göran Everdahl, cineast och recensent tippar….
Och vid midnatt, 00.00 är det dags för Oscarsklassikern Mandomsprovet meden ung Dustin Hoffman och förförande äldre kvinnan Anne Bancroft.
När klockan visar 01.45 får amerikanarna se fantastiskt roliga mor/dotter duon Joan & Melissa Rivers härja runt med skådisar och annat filmfolk när de anländer på röda mattan i lilla TV-kanalen TV Guide Channel. Eller så är det insmickrande Star Jones som kommenterar klänningar och fjäskar famöst. Här i Sverige är det roligt vassa och stilfulla Susanne Ljung som är expertkommentator.
…och 02.30 är det då dags, så ladda upp med kaffe, energidryck och annat gott.
Publicerad: 2005-02-27 00:00:00
Uppdaterad 2021-01-22