Melodifestival 2005:Skellefteå

I årets tredje schlagerstad är det omöjligt att missa att festivalen kommit till stan. Skellefteå brassar på med schlagers i varenda butik och flaggar över hela stan med att de är värd för tävlingen( det finns tom en butik i en av galleriorna som är en Melodifestivalsbutik! ) Dessutom har ett stort tält slagits upp på stadens torg med en rosa gran och ett dinosaurieskelett utanför( nej, jag vet. Jag fattar inte heller den schlagerkopplingen…).
Arenan som schlagerbatalj nummer tre utspelar sig i, är en ordinär ishall som ligger ett stenkast utanför stadskärnan. Skellefteå har dessutom satsat på en mysig mammafigur i pressrummet som serverar korv, plockar undan och högt berättar om sina hemmabestyr medan vi sitter och knapprar på datorerna. Mysigt.

Men jag avviker. Låtarna är det viktiga. Och det ser ganska bra ut. Flera av låtarna kan bli hits om det vill sig. Men som vanligt rymmer startfältet några som är direkt chanslösa. Kwanzaa med Ayesha i spetsen rappar sig igenom tjatiga ”Lovin your feen” och om högtalaråmande rockbruttan från Kanada, Alannah Myles och Europerockande Kee Marcello tar sig vidare är det en skandal av den högre skolan.

Jimmy Jansson omedelbara popkaramell ”Vi kan gunga” är en av de säkraste Globenkandidaterna vi hört den här festivalomgången. Duracellkaninen från Hagfors kommer att ta alla röster från tittare som tycker att en somrig refräng är det bästa som finns.
Även Martin Stenmarcks ”Las Vegas” är rätt given bland de fyra som hamnar i topp. Det blir showigt värre med sexige Martin och fyra skinnoverallsbrudar som dansar läckert.

Jessica Folcker tävlar med en spanskinfluerad poplåt, ”Om natten”. Men eftersom stackars Jessica knappt tagit en ton under repetitionerna för sin onda hals, är det svårt att veta om den når den absoluta toppen.
Josef har en stor syriansk(!) fanbase, och kan ta sig vidare på det och det faktum att succékompositörerna Henrik Wikström och Bobby Ljunggren pennat hans låt ”Rain”. Som lustigt nog är rätt lik ”Om natten” till uppbyggnaden…

Och programledarna?, frågar sig vän av ordning. De öppnar fantastiskt med ett underbart discointro och håller bra under hela tävlingen. Pausnumret med en bastu och ett knippe schlgerlåtar är rätt kul…Kolla själva!

Betygen

QX QX QX QX

”Om natten”/Jessica Folcker
Låten Arja valde bort för förra veckans ”Vad du än trodde…”. En latinoinspirerad poplåt som känns given i schlagersammanhang. Iförd en lila långklänning som är en sexig kusin till vad ”Lilla huset på prärien”-döttrarna hade, osar Jessica temprament och hitkänsla trots att hon knappt tagit en ton hittills. Klarar hennes hals kvällen är hon farlig, men det blir nog tyvärr ”Andra Chansen” för deltävlingens bästa sångerska. (Körtjejen Jenny Pettersson sjöng samedräkten av publiken och skulle bli en bra stand-in om Jessicas hals inte vill vara med ikväll)

QX QX QX

”Las Vegas”/Martin Stenmarck
Showlåt som är en femetta på scen, men faller tämligen platt om man inte ser sexige Martin och hans fyra overalldamer. Återigen åberopar jag Robert Wells-effekten och det finns inte en kvinnlig(eller homosexuell…) tittare som kommer att kunna tänka på maken när lördagssexet ska klaras av, Martin är HET. Snyggaste framträdandet sen Alcazar i Göteborg. Globen nästa.

”Vi kan gunga”/Jimmy Jansson
Låten som specialskrevs för Sandra Dahlbergs toyboy kommer få fjortisarna att blockera röstningsnummret till Hagforsgrabben. Aningen tjatig och löjlig, men effektiv. Jimmy studsar runt till en sommarpoppig Gesslepastisch och hoppar ända till Globen. Givet.

”Rain”/Josef
Minns ”Roma” från förra veckan. Okände Josef är megastor i syrianska kretsar och hans något tjatiga poplåt kommer nog till ”Andra chansen” om den inte snuvas av NaNas glada trall. Men kläderna är en direkt ripoff av grekiske Sakis från förra årets eurovisionfinal. Synd bara att Josef varken har Sakis sexappeal eller nakenchock. Och handklappet känns ju som världens simplaste knep för att tuffa till låten. Lägg ner. Fyra eller femma?

”Wherever you go”/NaNA
Konstigt nog är det versen som är bra i den här låten. Refrängen känns som ett antiklimax och den här ”Walking on sunshine”-bryllingen blir aningen trist i längden. Men NaNA och den talangfulla kören lyfter den, och mamma kommer att utbrista: ”det här är min bit!”. Soligt, glatt och charmigt. Men se upp för elden, NaNa! Absolut bland topp fem.

QX QX

”Nothing at all”/LaGaylia
Robert Wells-importen LaGaylia Frazier gör en stadig Whitneyballad som är seriös, färglös, och framförallt chanslös. En Idolvinnare i USA hade sålt miljonupplagor, LaGaylia får vara glad för intäkterna från årets samlingsplatta. Ut direkt?

”Lovin your feen”/Kwanzaa
Något säger mig att vissa flator kan gilla det här. Men som den (schlager)bög jag är kan jag bara konstatera att låten är chanslös. Men det beror det INTE på musikstilen, utan på att LÅTEN är trist. Sköna Ayesha och hennes vackert sjungande kompis Sona låt är dessutom alldeles för tjatigt för att gå vidare och hånas till och med i pressrummet. Ut direkt.

QX

”We got it all”/K2, Alannah Myles och Kee Marcello.
En joker? Snälla, det här är inte ens klöver två. Stabbiga rocklåtar får gärna ta plats i Melodifestivalen, men den här dyngan är ett hån mot de 3000 låtar som ratades i år.
Nittiotalsrocken med skrikande Alannah som kravlar över högtalare och trum-set är totalt ofarlig i afton. Och ”Black Velvet”-donnan struttar runt på scen i de gräsligaste kläderna som setts sen Bizazz dansade bakom Lizette Pålsson 1992. Hennes tighta klänning i just ”Black Velvet” och blodröda långhandskar med matchande stövlar skulle till och fnasken på Malmskillnadsgatan lämna hemma. Sist?

Jag tippar:
Globen: Jimmy Jansson och Martin Stenmarck
2:a chansen: Nana och Jessica Folcker
5:a Josef
Ut: K2, LaGaylia och Kwanzaa

Publicerad: 2005-02-25 23:07:04