Shop

Idag anlände Spartacus 2005/2006 till QX Shop. Det är den 34:e utgåvan av det som brukar kallas ”bögresebibeln”. 1338 sidor, 160 länder och 22 000 adresser listas i guiden.
På svenska delen är det som vanligt tunnsått. Tre stockholmsannonsörer, Side Track, Manhattan, Pensionat Oden och Chokladkoppen håller den svenska gayscenens flagga högt. I texten om Sverige konstaterar de tyska redaktörerna att bastuklubbar åter är tillåtna. Man noterar dock att landet har en strikt lagstiftning när det gäller sexköp, poppers och i synen på hiv-positiva. Dessutom förvarnar de utländska besökare om att de inte behöver bli förvånade över att svenska gaybarer alltid har en restaurangdel – detta på grund av vår alkohollagstiftning. Och man varnar att det i svenska småstäder kan vara farligt att vara homo.

För oss är det dock mest intressant vad de informerar om andra länder. Liksom vad gäller här hemma kan mycket hända på ett år, så många listade ställen kan ha ändrats redan nu när guiden kommit ut. En smart läsare skall vid besök i ett land börja med att leta upp någon av annonsörerna eftersom de troligen finns kvar i alla fall det år guiden ligger ute.
Den kostar 260 kronor (234 för QX Familymedlemmar) plus porto.

Idag anlände även fyra av Pier Paolo Pasolinis filmer i ny svensk DVD-utgåva. Dels är det de tre filmer som ingick i ”En livets triologi”, Pasolinis filmatisering av medeltida erotiska berättelser: Decamerone (1971), The Canterbury Tales (1972) och Tusen och en Natt (1974). Dessutom har Pasolinis sista film släppts. Salò – eller Sodoms 120 dagar är en filmatisering av de Sades grymma berättelse om en grupp rika sadisters nöje med vanliga människor. Pasolini förlade berättelsen i fascismens Italien och blev därmed en kommentar till landets svarta år. Filmen totalförbjöds för sitt sexuellt våldsamma innehåll i hemlandet Italien. I Sverige, där den visades på biografer 1976, blev det en publiksuccé.
DVD filmerna är med italienskt orginialspråk och textade på svenska eller finska.
Pasolinis filmer är ett måste för filmälskare!

http://www.qx.se/shop

Publicerad: 2005-02-24 18:43:54