Konst

I samband med att Matts Leiderstams utställning ”Grand Tour” visas på Magasin 3 i Frihamnen i Stockholm, lanseras även nät-versionen av samma utställningen.
På hemsidan grandtourexhibition kan man se samma verk som på utställningen och dessutom får man hjälp att se som Matts gjort, eller välja egna blickfång.
Grand Tour startade i Venedigbiennalen 1997 och har sedan fyllt på i ett samarbete med bland annat konsthallschefen David Neuman som curator. Det vi ser på Magasin 3 och på hemsidan kommer kompletteras när sedan utställningen i sommar går vidare till Dundee i Skottland.
Leiderstam har tittat på målningar från 1600-1800-talet på parker och för den nordeuropeiska överklassen ”exotiska” platser i dåtidens Italien.
Han har slagits av att flera av de parker och platser som avbildats även har varit mötesplatser för homosexuella män. I några av de verken han visar har han intill bilder av parker och mötesplatser lagt Spartacus-guidens texter om desamma.

Och han har kopierat målningar men lagt till en egen omtolkning, personer som i originalverken tittar bort ger Matts ett ansikte och deras blick möter oss eller varandra.
Det blir en spännande resa där man kan välja att låta sig gå på djupet eller endast titta med ett lätt leende.

Utställningen visas fram till den 5 juni på Magasin 3, men på nätet kan du se den när du vill och dessutom följa med i takt med att Grand Tour reser vidare världen runt.

http://www.grandtourexhibition.com

Publicerad: 2005-02-19 15:09:52