Melodifestivalen 2005

Anders Nunstedt, Expressens schlagerkommentator menade efter första lyssningen av deltävlingens låtar att det här var det svagaste startfältet i en delfinal hittills.
Well, han kan mycket väl ha rätt. Ingen låt på genrepet grep tag ordentligt och trots att det ser schysst ut på pappret finns här ingen Globenvinnare. Det här är ljusår från starka Göteborg. Andra chansarna Alcazar och Linda Bengtzing kan även i fortsättningen sova gott. Deras biljetter är inte hotade.

Jag personligen gillar Cameron Cartios ”Roma” men genrepspubliken var kallsinnig och den kom sist i enkäten om vilken låt som var bäst. Tyvärr är Cameron Cartio väldigt blek på scen, om det beror på nerver får morgondagen utvisa.

Arja Saijonmaa har en helt galen låt men sjunger lite ostadigt och gapigt. Men hon borde komma bland de fyra bästa( om hon inte blir halvt ihjälskrämd av de två bomderna i slutet av låten…). Texten som Åsa Jinder pennat handlar om att stå upp mot den som behandlar illa och blir nog en liten gayklassiker. Men gapa inte så mycket Arja, vi vill höra texten.

Fredrik Kempe & Sanna Nielsen gör en gedigen schlager. Men den griper aldrig tag och dessvärre är kemin noll. Då spelar det ingen roll att de är snygga på scen och har tävlingens bästa röster. Men den går absolut vidare. Till Globen? Ja, mycket troligt.

Bäst var emellertid programledarna Erik Haag & Henrik Schyfferts indianinspirerade öppningsnummer. Ordet nakenchock ligger nära till hands i Schyfferts Village People-dress med bar rumpa. Men det är nog det enda bra med killarnas värdskap. Erik Haags mellansnack ljusår från roliga Shan Atcifrån förra veckan och svågrarna Schyffert och Haag är nog det minst lyckade värdparet under turnén(trots att vi inte sett alla). Krystat och oschlager.

…och till betygen:

QX QX QX QX


”Roma”/Cameron Cartio
>B>Sertab, Tarkan och Antique har slängts ner i schlagermixen och ut kommer något vi aldrig hört i sammanhanget, i Sverige i alla fall. På scen dansar tre bruttor i muskorta guldkjolar och flirtar med bouzoukispelarna i en klockren schlager. Varning dock för Camerons kläder som känns väldigt ”pizzabagare med sidenkomplex”. Men han måste bli starkare på scen; ibland ser det ut som om han skäms. Bra, men knappast Globen. Kan bli sexa.

QX QX QX


”Du och jag mot världen”/Sanna Nielsen och Fredrik Kempe
Schlager av den gamla skolan utan trygg refräng, den liksom lyfter aldrig. Det blir vemodig popdisco som sjungs av två toksäkra röster. Men två schlagerartister har aldrig befunnit sig längre från varann, på scen och kemimässigt; det här paret är inte mot världen, snarare mot varandra. Men i brist på annat går den vidare. Antagligen till Globen.

”Vad du än trodde så trodde du fel”/Arja Saijonmaa
Arga Arja i en tokig speedad rysk disco(!) bör knipa en plats bland de fyra bästa. När allt annat kan te sig för seriöst sätter Arja samma kitschstämpel på festivalen som fick svennarna att rösta After Dark till Globen i fjol. Texten är vansinnig(”putsa dina skor, vara en god mor”) och bastubaderskan är läcker i vitt och gör entré i en päls värdig tretton glimmrande isbjörnar. Men hon måste vrida rösten ner lite; ingen hör vad hon sjunger.

”Med hjärtats egna ord”/Josefin Nilsson
Ainbusk-Jossan spretar med armar och kvider fram en ballad i folkviseton som mamma kommer att älska. 10 000 heterokvinnor kommer ikväll utbrista ”den här ska din systerdotter sjunga på vårt bröllop” till den tilltänkte bredvid i soffan.Deras män suckar av tristess och undrar; var är Nordman den här veckan?. Josefin sjunger i alla fall som om hon menar allt i texten och det tar henne vidare. Globen? Om mamma får bestämma.

”Gone”/Bodies Without Organs”
Vemodig disco som tyvärr är för tjatig för sitt eget bästa.
Sångaren Martin Rolinskikan få kvinnorna och bögarna att ringa in BWO till final, även om vi alla är skeptiska till Alexander Bards kortbyxeprydda ben. Jag blir inte besviken om den går till ”Andra chansen” eftersom BWO är ett skönt band med en skön låt som kommer att växa. Kan skrälla…

QX QX


”Higher Ground”/Sanne Salomonsen
Anastacias mamma gör entré med ett mossigt rockradionummer som känns hur trist som helst. Visst är det snyggt uppbyggt med kören, men om det här går till Globen vill jag i fortsättningen förbjuda danska rocktanter att korsa Öresund. Men minns LaGaylias femteplatsare i Karlstad i fjol, alla som turnérat med Robert Wells har en liten fanbase ute i Sverige. Märta i Malung minns ju:”hon sjöng ju ”Mustang Sally” så bra i somras….Andra chansen?

”Jenny”Camilla Brinck
Småpoppig låt om tjej det är lite synd om. Men mest synd är det om Camilla som i blek klänning sjunger blek låt som ingen kommer att minnas efter lördagen. Direkt ut; eller som Camilla sjöng i sin stora hit, ”Thank you and bye bye forever”.

QX


”Big up(find the treasure)”/Avalon
Om rap ska med i tävlingen kan man inte anlita andraklassens Shaggy och hans kåta bror. Urtjatig låt med två snygga mörka killar som kollat amerikanska videos med blingbling-artister och skakande tjejrumpor. Direkt ut, eftersom fjortisarna är ute med en flaska hembränt i handen om lördagskvällarna.

Så en vild gissning:
Globen: Sanne Salomonsen, Fredrik Kempe & Sanna
2:a chansen: Josefin Nilsson & BWO
5:a Arja
Direkt ut: Cameron Cartio, Avalon och Camilla Brinck.

Publicerad: 2005-02-18 23:00:00