Melodifestivalen 2005

Den första delfinalen är över och stora favoriten Shirley Clamp tog sig vidare utan problem. Däremot fick den andra stora förhandsfavoriten Alcazar vika på foten och lämna en i många ögon given finalplats till förmån för Nordmans comeback.
Shirley Clamps ”Att älska dig” var den låt det jublades mest till i Scandinavium och därefter såg Alcazar ut att ligga bra till. Men när de två slutfinalisterna avslöjades fick discokvartettens ”Alcastar” gå vidare till ”Andra chansen” tillsammans med Linda Bengtzing och schlagerdängan ”Alla flickor”. Linda var jätteglad och ser avancemangchansen som en vinst i sig. Imorgon bär det av till Fame Factory igen.


Alcazar däremot lämnade snabbt journalistskocken som omringade dem och gav sig iväg från Greenroom. Deras låtskrivare Niklas Edberger berättade att gruppen tog det hyfsat bra men att Magnus som nu för tredje gången hamnar i ”Andra chansen” var lite uppgiven.
Femma och utan avancemangschans blev The Wallstones och ”Invisible people”.
Sexa blev Papa Dees ”My No1”, ”Refrain, refrain” med PayTV blev sjua och sist kom Cecilia Wennerstens ballad ”Var mig nära”.

Kommentar: Inte nu igen!, känns ju som en given kommentar.
Shirleys schlagerdiscoballad var given Globenfinalist. Om den finns inte mycket att tillägga. Den kommer absolut bland de fem bästa i finalen också.
Shirley är folkkärare än någonsin och det märktes i det kokande Scandinavium.

Att Nordman tog den andra Globenbiljetten var inte en chock, men väl en besvikelse. Deras pubrock trodde jag inte var så populär att den slog ut storfavoriten Alcazar.
Men som den stockholmare jag är vill jag skylla på folkhemmen ute i landet och deras kärlek till nationalromantik och pubhäng i en raspig kombination. Men hey, har de sålt över en miljon finns det uppenbarligen fans. Och den är på intet sätt en dålig låt, bara…trist.

Alcazar levererade ett schysst framträdande även om sången var lite halvdann emellanåt. Lät inte en av tjejerna lite väl haltande i sången eller var det ljudproblem?
Men det var en petitess i det saftiga disconumret som borde gått rakt till Globen. Hallå, vi ska ta fram en Kievsegrare, inte en allsångslåt som är ljusår från att ge oss segern i Ukraina.

Linda Bengtzing var en glad överraskning och jag önskar verkligen att hon också går till Globen. Men då får det bli svagt i startfälten framöver. Hennes schlageress var i alla fall min givna favorit.

Om det övriga finns lite att säga. Cecilia Wennersten sist, Pay TV sjua och Papa Dee sexa. Inga hits lär det bli för deras del. Och för The Wallstones tippar jag en snabbvisit på Tracks. Inget mer.

Ett starkt finalfält i Göteborg var det i alla fall och nästa vecka är det dags för Linköping. Återstår att se om favoriterna faller där med. Tror inte det.

Publicerad: 2005-02-12 22:25:08