Göteborg

Strax efter klockan 13 hade ett gäng glada kyssugna samlats på Kungsportsplatsen för att göra anspråk på ett rekord som enligt de samlade inte ens fanns. De är med andra ord först att utföra övningen. Till tonerna av Celine Dion kysstes det friskt i ett par minuter. Nätverket som låg bakom aktionen hade till och med sett till att det fanns munduschar för de som var oroliga för att inte få en fräsch kyss. Vi tog ett snack med Mats Råsmark som är en av de som tog initiativet till aktionen.
Vilka är ni som tagit initiativet till det här?
– Vi är ett gäng kompisar och kompisars kompisar som tycker att det är dags att hångla mer. Vi är ingen organiserad grupp utan mer ett litet spontant nätverk som man kan kontakta via [email protected]. Vi vill att det ska hånglas mera.
Varför gjorde ni det?
– Vi ville uppmärksamma homohångel. Att vi finns och att det här inte är första gången folk får se två av samma kön hångla offentligt. Och sen har vi delat ut flyers och satt upp skyltar om tid och plats.
Hur gick det tycker du?
– Bra! Det var kul att många kom, men det kan vara fler nästa gång. Men många kan nog tycka att det känns lite utsatt att göra sånt här offentligt. Kanske kommer fler städer ta över och göra liknande aktioner.
Finns det inte en risk att det bara blir ett spektakel?
– Det är ju ett spektakel att samlas så här. Men vi vill synliggöra homohångel och visa att vi är många och finns.
Kunde man dyka upp om man är singel?
– Ja, absolut. Vi hade en rosa skylt dit alla singlar kunde anmäla sig och så parade vi ihop folk därifrån. Vi kanske matchade ihop par som håller till och med. Dessutom får man vara fler om man vill, grupphångel är helt okej.
Fick man hångla även som bi?
– Ja, om man hånglar med någon av samma kön. Det är trots allt en aktion för homohångel. Och vill man hångla som hetero får man göra det men utanför det inrutade området.

Aktionen gick lugnt till och de tre polisbilarna med tillhörande poliser lunkade lugnt runt evenemanget.
Människor hade samlats runtomkring för att titta nyfiket.
Men det var inga stora reaktioner bland de församlade på Kungsportsplatsen och de flesta tittade intresserat innan lördagsshoppingen.

Publicerad: 2005-02-12 15:25:28