Val 2005

Inför folketingsvalet den 8 februari har den danska gayrörelsen fått homopolitik på agendan. Vid en debatt på Oscar Bar och Café i går kväll möttes åtta partier för att diskutera kring homofamilj och homohat.
Inför valet och till debatten tog danska homorörelsen LBL (Landsforeningen før bøsser og lesbiske) upp de krav man nu ställer på landets folkvalda.
Fem frågor står främst på rörelsens agenda. Först och främst att homosexuella barnfamiljer skall erkännas. Förbudet mot att läkare får assistera vid inseminering av lesbiska vill man få bort. LBL kräver att samkönade par skall få prövas för adoption enligt samma villkor som heterosexuella par och man vill att föräldraledighet skall gälla för medmammor på samma sätt som för pappor.
I arbetet mot hatbrott vill LBL se ett större engagemang från politikernas sida. I sina krav vill man få igång forskning kring hatbrott på grund av sexuell läggning och man vill få våld mot homo- och bisexuella registrerat liksom att polisen skall utbildas om problemet.
LBL kräver att en ombudsman skall ta hand om klagomål om diskriminering. Förbundet vill även att den danska statskyrkan (folkekirken) och andra trossamfund skall ges möjlighet att viga samkönade par och att Danmark inför ett könsneutralt äktenskap.

I LBLs undersökning av hur partiernas hittills ställt sig i de frågor LBL tagit upp framgår att de två vänsterpartierna Socialistik Folkeparti och Enhedslisten De Rød-Grønne liksom det nya Minoritetspartiet är mest homopositiva.
Det liberala partiet Det Radikale Venstre får de av LBL utdelade pluspoängen, i form av smileys, i tre av fem frågor. När det gäller hatbrott och könsneutralt äktenskap partiet inte tagit klar ställning.
Det Konservative Folkparti, har inte samma gaypositiva inställning som sin svenska motsvarighet och får idel sura smileygubbar.
Kristdemokraterna säger ja till en ombudsman mot diskriminering och är försiktigt positiva till att förebygga hatbrott. Men likt sina partibröder Europa runt är man negativa till könsneutrala äktenskap, kyrklig vigsel och att erkänna homofamiljer. Lika surmulna är statsminister Fogh-Rasmussens eget parti, Venstre. Trots att man ser sig som liberalt är det tummen ner eller inget ställningstagande för LBLs reformförslag. Dansk Folkeparti får endast ett litet pluspoäng när det gäller att förebygga hatbrott.
Socialdemokratrena har inte tagit ställning till frågan om könsneutralt äktenskap men ger i övrigt mer eller mindre positiva svar.
Undersökningen har gått till så att LBL tittat på hur partierna agerat under nuvarande mandatperiod.
Dessutom har man skickat frågor till de 947 personer som ställer upp i valet. 200 av dem har svarat på frågorna och dessa är generellt mer positivt inställda i jämförelse med hur deras partier hittills agerat. Inte minst gäller denna mer positiva attityd bland de svarande kandidaterna för de borgerliga partierna.
– Vi uppmanar därför de som röstar borgerligt att personvalsrösta och inte bara välja partiet, säger LBLs ordförande Peter Andersen i en kommentar.
På LBL-tidningen Panbladets hemsida genomförs en omröstning om hur besökarna planerar att rösta. Om den stämmer har partiernas ställningstaganden i homofrågor ingen större påverkan på hur man röstar. Trots negativa svar får Venstre mest röster och Dansk Folkeparti får lika många röster som Socialistisk Venstre.
Traditionen med att Det Radikale Venstre är populärt i gaykretsar bekräftas dock i denna näromröstning (avläst 20050202.

http://www.lbl.dk/valg2005/contens/index.htm

Källa: Valinfo från LBL

Publicerad: 2005-02-02 12:54:53