TV-våren 2005

Dessvärre har man i år valt att inte visa några auditioner överhuvudtaget och när vi kommer in i seriens första avsnitt visar man lärarnas träff med de nya eleverna på skolan.
Nyheter inför vårens säsong är att det bara blir två avsnitt i veckan; ett på onsdagar där veckans lektioner sammanfattas och en miniaudition hålls. På söndagar visas sedan veckofinalerna där en elev som vanligt får lämna skolan.
Andra nyheter är att eleverna bara lever på skolan under sex veckor och sover på ett vandrarhem i närheten. Två veckofinaler i veckan spelas in, vilket är ett oerhört tempo enligt flera av eleverna som QX pratade med.
Vidare berättade Bert Karlsson att han kommer att slänga in några ”bubblare” under inspelningen; bland annat ska en av Fame Factorys första säsongs deltagare fungera som ”bubblare”.
Och i ett köpcentrum utanför Skara har hela skolan och veckofinalsscenen byggts upp för intensiva inspelningar. Vi åkte dit för att kolla in vad Bert nu hittat på.

Sexton elever är onekligen många att bilda uppfattning om inför säsongsstarten; och ingen var i alla fall öppet gay(även om en av eleverna misstänkte att det fanns en flata i samlingen). QX kollade närmare på sex elever som kan komma att bli extra intressanta…

Emma Karlsson
Mjölbyboende tjej som gillar hardcore, hårdrock och metal. Ringen i näsan är föremål för tvistande med Bert Karlsson och sägs ha en speciell röst som många kommer att gilla.
Varför sökte du dig till Fame Factory?
– Jag ville utvecklas som sångerska och visa att man kan gilla annat än schlager och ändå vara här.
Är det som du trott?
– Det är olidligt mycket stress; men både elever och lärare är underbara så jag stortrivs.
Favorit från tidigare Fame Factory-säsonger?
David Castaneda. Jag gillade hans person…
Vilken musik kommer du att köra?
– Jag kör min egen rockgrej och det är skönt att få göra det. Man får utvecklas inom sin genre och göra den musik man vill och det gillar jag.
Gaykoppling?
– En kille i skolan som jag är kompis med umgås med gaykillar.

Sandra Oxenryd
22-årig dotter till en medlem i dansbandet Schytts som jobbat utomlands som showartist på semesterorter. Vill göra Celine Dion-pop och är en glad singel. Trogen Fame Factory-tittare som absolut skulle kunna tänka sig att vara med i Melodifestivalen.
Hur är livet på skolan?
– Otroligt roligt men också stressigt. Att äta på fem minuter är inte ovanligt…
Favoritschlager?
– Diggi-Loo, Digge-Ley, Fångad av en stormvind och Give me your love.
Favorit från tidigare säsonger av Fame Factory?
Anders Johansson för rösten och Sandra Dahlberg för hennes coola attityd.
Vem blir tittarfavorit?
Alexander; som vi kallar för ”Glidarn” på skolan, en cool buspojke.
Gaykoppling?
– Jag har jobbat med massor av bögar som showartist och jag har bekanta som är gay.

Alexander Schöld
Hockeykille som tillfälligt lagt klubban på hyllan nu när han kommit in på skolan. Djurgårdenspelare som gärna sjunger ballader med mjuk röst och som är noga med att poängtera att han inte är bög när jag presenterar att jag kommer från QX. Stort fokus på honom i första programmet och en framtida tjejfavorit. En klasskompis sa att det var uttagning på hans skola och Alex gick dit och blev uttagen…
Var det som du trodde på skolan?
– Nej, hela grejen är mycket större än vad man trodde. Men jag kommer ta det lugnt och aldrig bli divig.
Är du som man uppfattar dig i TV tror du?
– Jag vet inte. Jag har två sidor; en lugnare kille utanför scenen och en mer utåtriktad på scenen.
Vem gillar du från de tidigare säsongerna?
Karl Martindahl, Jimmy Jansson och Sara Löfgren.
Vem blir tittarfavorit?
Pontus ser bra ut, så han i så fall..
Gaykoppling?
– Ingen; jag känner ingen homosexuell i alla fall.

Annis Brander
Skolans Emmylou Harris säger Bert Karlsson. Singersongwriter från Vara som sjöng på en låt som skickades in till melodifestivalen, men inte kom med.
29-årig heltidstrubadur som spelar gitarr och piano.
Hur är inspelningarna?
– Tuffa men roliga. Jag tyckte att det var jobbigt med kamerorna först men nu har jag vant mig. Det handlar också bara om sex veckor. Man får fokuseras på det.
Du skriver mycket eget?
– Ja, precis. Jag har fått lite av Lars”Dille”Diedrichsson, men jag hittar mycket gamla låtar som jag själv skrivit för länge sedan som jag kan få användning för.
Favorit från tidigare omgångar?
Mia Löfgren; men jag hon är min kompis…
Gaykoppling?
– Jag har flyttar runt mycket och jobbar ju som trubadur ofta och har såklart träffat många homosexuella. Om man inte lever i en skokartong så borde man ju ha träffat masoor av gays.

Linda Bengtzing
TV4:s ”Ordjakten” och Wallmans salongers populäraste ansikte som schlagerdebuterar i den hårdaste deltävlingen i mannaminne den 12 februari.
Hur kommer det sig att du dyker upp här?
– Bert har tjatat och jag har tackat nej två år i rad, men nu tänkte jag ”nu jävlar”…. Bert menade att det börjar bli sista chansen; eftersom jag är över trettio.
Hur är livet på skolan?
– Jag är lite frusterarad över tempot eftersom jag måste åka bort en del för klädprovningar och rep inför melodifestivalen. Så jag hamnar lite bakom de andra.
Men det är fantastiskt roligt och jag lär mig jättemycket.
Vem av de tidigare deltagarna gillar du bäst?
Andres. Han och jag har en klubb för inbördes beundran och älskar varannn.
Gaykoppling?
– Anders och miljarder andra gaykompisar. Jag älskar gayställen och har jobbat på Patricia i Stockholm. En gång kom en kille fram och sa ”tro inte att jag är lesbisk, men du är jättesöt”. Det var jättegulligt tycker jag.

Anders Nystedt
Anders syntes redan i förra säsongen av Fame Factory; men han åkte ut när Carola, Maja, Marcus och Andreas antogs efter jullovet. Han sjunger vispop som han skriver själv och bor i Skara.
Hur är det nu när du väl kommit in på skolan?
– Det är mycket roligare än jag faktiskt trodde och det är en underbar grupp som satts ihop. Men det är ett tufft tempo och att två per vecka lämnar tar på krafterna. Man hinner aldrig landa mellan veckofinalerna.
FF-favorit?
Peter Simson från säsong två hade fantastiska låtar.
Vem blir tittarfavorit?
– Norrlänningen Patrik har en fantastisk röst.
Gaykoppling?
– Ingen vad jag vet. Jag själv har flickvän sen långt tillbaka.

Publicerad: 2005-02-02 12:31:50