Stockholm

När gamla homoklubben TipTop gick i graven i somras började genast rykten att florera; kebabpalats, straight klubb eller ny gaymetropol? Det visade sig snart att Håkan Waxegård, känd efter Hultfredsfestivalen och Stockholmska Mondo, skulle ta över verksamheten och tillsammans med RFSL bilda en HBT-samlingspunkt vid namn Rio.
I november skulle portarna enligt ryktet ha slagits upp men inget hände. Hur ligger det till, egentligen?
Jonas Levin, nöjesansvarig på restaurangen kan inte berätta så mycket eftersom hans arbete rullar igång när restaurangen väl har öppnat:
– Stället är i princip färdigbyggt och jag har lagt fram ett programförslag på vad som ska hända när vi väl öppnat, berättar han.
Vidare berättar han att tillståndsmyndigheten vid sitt senaste möte inte tog upp deras ärende och tidigast den 24 februari kan Rios tillstånd komma att behandlas.

Mikael Ståhlström som kommer att fungera som restaurangchef berättar att tillståndsmyndigheten absolut kommer att behandla ärendet den 24:e och att det borde bli positivt:
– Och då dröjer det inte många dagar innan vi är igång med personal och aktiviteter.
Mikael berättar vidare att Rio är restaurang, bar, galleri och café och att onsdag till lördag kommer klubbeverksamheten rikta sig till en HBT-publik. Dessutom kommer det hållas konserter och andra uppträdanden:
-Eventuellt kommer klubbverksamheten måndag och tisdag hyras ut till någon utomstående entreprenör. Klubb och restaurang har två skilda ingångar och kommer tillsammans med galleriet bilda Rio, som upptar samma lokaler som TipTop gjorde.
-Vi går tillbaka till hur lokalerna såg ut när de byggdes, berättar Mikael hemlighetsfullt och tror att en inte alltför vågad gissning är att alltihopa öppnar i mars.

Säkerhet-och inköpschefen Robert Hesselstad på Mondo har haft nära kontakt med myndigheterna inför Rios öppnande och förklarar att det är Mondos permanenta tillstånd som man väntar på:
– När man som vi jobbar med två projekt måste man ha permanent tillstånd innan ställe nummer två kan öppna. Det är alltså det vi väntar på. Så det är Mondos permanenta tillstånd som ska klubbas den 24 februari.
– När det gäller rykten om att det dragit ut på tiden för att någon hos oss skulle ha tidigare problem hos tillståndsmyndigheterna är det inte korrekt. Den personen det ryktet syftar på var bara suppleant hos Kulturbolaget. Och visst; han hade trassliga affärer i sitt förflutna och är inte med i bilden alls längre.

Håkan Waxegård, som är den som synts mest i media har ofrivilligt fått rollen som Rios ansikte utåt:
– Men jag tar ett steg tillbaka när vi öppnat och fått in folk som syns utåt.
Håkan berättar att Rio fick en ofrivillig paus, först över julen och när flodvågskatastrofen drabbade Asien:
– Flera av oss var påverkade och drabbades på ett eller annat sätt. Nu är vi tillbaka igen och arbetar hårt för att Rio ska kunna öppna i slutet av februari. Det är lite småfix kvar, men i slutet av februari hoppas vi öppna på riktigt.

Imorgon fredag har i alla fall Rio smygöppning med cafédelen. Man öppnar 11.00 och håller öppet över fredag och lördag, sen öppnar man igen under måndagen.

Publicerad: 2005-02-03 12:22:13